Barista roku je opět tu! Letos s novou soutěží a pražírnami z Polska

Barista roku 2025 je tady! Letos přináší revoluci v kávových zážitcích – čeká nás nová soutěžní stage, Origami Cup, pražírny z celé Evropy i prostor pro networking a inspiraci. Nenechte si ho ujít – už 16. a 17. května v Královce!

Cupping: Když se ze srkání stává věda

Možná jste se již někdy zamysleli nad tím, podle jakých pravidel se káva označuje za výběrovou a co vlastně ta čísla – cupping skóre – na obalech znamenají. S označením výběrové kávy je to složitější a roli hraje vícero faktorů, ale jeden z hlavních je tzv. cupping skóre. Číslo, které určuje, kolik bodů ze sta káva získala. A jak jednotlivé kávy k tomuto číslu přijdou?

Filtrovaná voda: co obsahuje a proč ji filtrovat?

Slyšíme to všude kolem – voda je po kvalitních kávových zrnkách to nejdůležitější. Taky slýcháme, že nám kohoutková voda nestačí a že si ji musíme nějak ošetřit. Způsobů je spousty a u všech nám jde o hlavní věc – lepší kávu. Co vlastně voda obsahuje a jak získat tu ideální na přípravu kávy?

Květnový horoskop pro kávové nadšence

Květen je měsícem plným svěží energie, nových nápadů i zaslouženého zpomalení. Ať už stojíte za kávovarem, pražíte čerstvá zrna, školíte nové baristy, importujete exotické kávy nebo jste prostě kavárenský povaleč s duší estéta – hvězdy vám mají co říct. Podívejte se, jaké kávové dobrodružství si pro vás vesmír nachystal tentokrát, a nezapomeňte si splnit svou měsíční kávovou výzvu!

Kvíz: Metody zpracování kávy

Metoda zpracování kávy zásadně ovlivňuje její chuť – ještě dřív, než ji ochutnáme. Víte, co všechno prozradí a jak se jednotlivé způsoby liší? Otestujte se v našem kvízu!

Neviditelní nepřátelé zelené kávy: Vlhkost vs. vodní aktivita

Vlhkost a vodní aktivita – dvě veličiny, které zásadně ovlivňují kvalitu zelené kávy. Jaký je mezi nimi rozdíl, proč jsou důležité a jak je správně měřit? Seznamte se s klíčovými faktory, které ovlivňují stabilitu, chuť i trvanlivost zrn.

Tady, nebo s sebou? Rekelímky jako řešení pro Starbucks a další

Jednorázové kelímky zahlcují planetu. Otestovali jsme proto ty reusable. Jak obstály v rukou studentů, rodičů i kávových nadšenců? Vyberte si udržitelnější variantu a šetřete přírodu i svou peněženku.

Olomouc čeká 1. května Latte Art thROAdown

Pikola otevřela novou kavárnu v Olomouci a 1. května tam pořádá první venkovní latte art throwdown – thROAdown! Těšte se na kávu, jídlo, hudbu i soutěž s ovesným mlékem ROA. Vstup je zdarma, akce proběhne na Sokolské 7.

Lukáš Kaňovský: 10 let Jizby Luhačovice a zrod pražírny Oh My Bean

Lukáš Kaňovský je pražič a majitel kavárny Jizba Luhačovice, která letos slaví 10 let. Povídali jsme si o vývoji kavárny, ale i o jednom nečekaném dárku, který si nadělili. Řeč byla také o rebrandingu značky. Představujeme vám novou pražírnu Oh My Bean!

Asociace Gloriellas: Jak se začal psát příběh ženských farmářek

Gloriellas je čistě ženská kávová asociace, která vznikla díky inspirativní farmářce Aně Glorii Rodriguez. České importérky z Chicas Industry ji a další ženy v kávovém odvětví výrazně podporují a pomáhají jim růst. Objevte jejich příběhy a ochutnejte kvalitu!

Barista Jaroslav Petrouš: Až po amputaci nohy jsem začal žít naplno

Barista, mnohonásobný mistr republiky v para atletice, zakladatel nadačního fondu KlaPeto a chráněné dílny Handicap Coffee už pomohl zlepšit život stovkám fyzicky znevýhodněných dětí. Jaroslav Petrouš je k pomoci druhým inspirován svým vlastním příběhem.

LIFESTYLE

3 způsoby hnojení kávovou sedlinou: na jaře ideální čas!

Pokud jste milovníkem kávy, možná máte spoustu kávové sedliny, která zůstává po každé přípravě. Věděli jste ale, že tuto odpadní surovinu můžete využít jako přírodní hnojivo pro své rostliny? Kávová sedlina obsahuje mnoho živin, které jsou pro rostliny prospěšné, a její použití může zlepšit kvalitu vaší půdy. V tomto článku se podíváme na to, jak a proč používat kávovou sedlinu k hnojení, a jaké rostliny z ní mohou mít prospěch.

ORIGIN

Co-fermenty, fermentace, infuze. Kdo se v tom má vyznat?

Fermentace hýbe světem výběrové kávy. Farmáři zkoušejí všechny možné cesty, které mění přirozený chuťový profil zrn. Jaké jsou nejnovější trendy ve zpracování a kam až sahají hranice experimentování?

DOMÁCÍ BARISTA

Velká ochutnávka jarních kávových limitek

To pravé jaro klepe na dveře. My se těšíme a každý den vyhlížíme sluneční paprsky. Spolu s teplem se také jistě proměňuje to, na co máme chuť. Sází na to i české pražírny, které si nachystaly hned několik jarních novinek. Na co se můžete v limitovaných edicích káv těšit?

AUTOŘI