profi

Kvíz: Import zelené kávy

Metoda zpracování kávy zásadně ovlivňuje její chuť – ještě dřív, než ji ochutnáme. Víte, co všechno prozradí a jak se jednotlivé způsoby liší? Otestujte se v našem kvízu!

Cup Tasters šampion je zpět: dvojnásobný mistr Zbyněk Vojtěšek

Před necelým měsícem proběhl festival kávy Barista roku. Kromě královské disciplíny – baristy – se na druhé soutěžní stagi odehrávalo klání v Cup Tasters, které si opět po roce podmanil Zbyněk Vojtěšek – teď již dvojnásobný nejlepší cup taster v Česku.

Od YouTube ke kávové špičce: Příběh Vojty Růžičky z The Roses

Vojtěch Růžička je nejen v brněnské kávové komunitě známou a respektovanou osobností. Kávový profesionál, trenér baristů a jeden z jednatelů rodinné společnosti The Roses, pod kterou se ukrývají již tři unikátní brněnské podniky, ale i baristická akademie a vlastní pražírna.

Mikropražírna Tao Coffee aneb jak Honza k pražení přišel

V rámci poznávání české kávové komunity vám chceme přinášet rozhovory se známými i méně známými osobnostmi z naší malé česko-slovenské kávové sedlinky. Právě tento rozhovor tak otevírá brány všem nováčkům a menším provozům. Je nám ctí představit vám Honzu Páleníka, který nám pověděl o své nedávno vzniklé mikropražírně Tao Coffee.

Jan Škeřík: Od Baristy roku k vlastní kavárně i pražení

Když se řekne Jan Škeřík, mnohým z kávových nadšenců toto jméno jistě zarezonuje. Barista roku 2017, majitel vyhlášené kavárny Kafemysl v Litomyšli a uznávaný školitel patří k výrazným postavám české kávové scény. Povídali jsme si o jeho dekádě s výběrovou kávou, o vzdělávání baristů, ale nahlédli jsme také do zákulisí jeho podnikání.

Barista roku je opět tu! Letos s novou soutěží a pražírnami z Polska

Barista roku 2025 je tady! Letos přináší revoluci v kávových zážitcích – čeká nás nová soutěžní stage, Origami Cup, pražírny z celé Evropy i prostor pro networking a inspiraci. Nenechte si ho ujít – už 16. a 17. května v Královce!

Filtrovaná voda: co obsahuje a proč ji filtrovat?

Slyšíme to všude kolem – voda je po kvalitních kávových zrnkách to nejdůležitější. Taky slýcháme, že nám kohoutková voda nestačí a že si ji musíme nějak ošetřit. Způsobů je spousty a u všech nám jde o hlavní věc – lepší kávu. Co vlastně voda obsahuje a jak získat tu ideální na přípravu kávy?

Kvíz: Metody zpracování kávy

Metoda zpracování kávy zásadně ovlivňuje její chuť – ještě dřív, než ji ochutnáme. Víte, co všechno prozradí a jak se jednotlivé způsoby liší? Otestujte se v našem kvízu!

Neviditelní nepřátelé zelené kávy: Vlhkost vs. vodní aktivita

Vlhkost a vodní aktivita – dvě veličiny, které zásadně ovlivňují kvalitu zelené kávy. Jaký je mezi nimi rozdíl, proč jsou důležité a jak je správně měřit? Seznamte se s klíčovými faktory, které ovlivňují stabilitu, chuť i trvanlivost zrn.

Co-fermenty, fermentace, infuze. Kdo se v tom má vyznat?

Fermentace hýbe světem výběrové kávy. Farmáři zkoušejí všechny možné cesty, které mění přirozený chuťový profil zrn. Jaké jsou nejnovější trendy ve zpracování a kam až sahají hranice experimentování?