domácí barista

Mrazivý slovník ledových káv: které nápoje připravíte i doma?

Ledových nápojů najdeme v nabídkách podniků mnoho. Jak se v nich vyznat? A existují i nápoje, které si připravíme doma bez drahých technologií?

Jak šálek o různých kvalitách ovlivňuje chuť

Objevíte se na pikniku s přehnaně zdatným someliérem. Popíjíte víno z papírových kelímků nebo prachobyčejných sklenic a someliér si stěžuje, že víno nechutná, jak má, a že kdyby měl „pořádné sklo“, tak by i víno uměl lépe popsat. Takové námitky se dějí i s kávou. Naší otázkou je, do jaké míry a co na šálku ovlivňuje naši percepci.

Co jsou Sibarist Profilery a (jak) fungují?

Člověk se často nadchne pro nový překapávač, ale už za dva měsíce pokukuje po dalším „revolučním“. Někdy je těžké skloubit novinku s oblíbeným designem a dimenzionálností, které nabízí ten starý.

Co všechno ovlivňuje správné mletí kávy?

Mletí kávy je jednou z důležitých proměnných při přípravě. Co nám říká průtok vody kávovou sedlinou? Kdy bude káva moc hořká a kdy je naopak dobré dodat trochu sladkosti?

Cupping: Když se ze srkání stává věda

Možná jste se již někdy zamysleli nad tím, podle jakých pravidel se káva označuje za výběrovou a co vlastně ta čísla – cupping skóre – na obalech znamenají. S označením výběrové kávy je to složitější a roli hraje vícero faktorů, ale jeden z hlavních je tzv. cupping skóre. Číslo, které určuje, kolik bodů ze sta káva získala. A jak jednotlivé kávy k tomuto číslu přijdou?

Filtrovaná voda: co obsahuje a proč ji filtrovat?

Slyšíme to všude kolem – voda je po kvalitních kávových zrnkách to nejdůležitější. Taky slýcháme, že nám kohoutková voda nestačí a že si ji musíme nějak ošetřit. Způsobů je spousty a u všech nám jde o hlavní věc – lepší kávu. Co vlastně voda obsahuje a jak získat tu ideální na přípravu kávy?

Tady, nebo s sebou? Rekelímky jako řešení pro Starbucks a další

Jednorázové kelímky zahlcují planetu. Otestovali jsme proto ty reusable. Jak obstály v rukou studentů, rodičů i kávových nadšenců? Vyberte si udržitelnější variantu a šetřete přírodu i svou peněženku.

Velká ochutnávka jarních kávových limitek

To pravé jaro klepe na dveře. My se těšíme a každý den vyhlížíme sluneční paprsky. Spolu s teplem se také jistě proměňuje to, na co máme chuť. Sází na to i české pražírny, které si nachystaly hned několik jarních novinek. Na co se můžete v limitovaných edicích káv těšit?

3 způsoby hnojení kávovou sedlinou: na jaře ideální čas!

Pokud jste milovníkem kávy, možná máte spoustu kávové sedliny, která zůstává po každé přípravě. Věděli jste ale, že tuto odpadní surovinu můžete využít jako přírodní hnojivo pro své rostliny? Kávová sedlina obsahuje mnoho živin, které jsou pro rostliny prospěšné, a její použití může zlepšit kvalitu vaší půdy. V tomto článku se podíváme na to, jak a proč používat kávovou sedlinu k hnojení, a jaké rostliny z ní mohou mít prospěch.

5 zlepšováků zdarma! Vylepší nám kávu?

Ti baristé, kteří ochutnali sladkou opojnost nového mlýnku nebo lepšího vybavení, ví, že se honba za co nejlepším filtrem vyplatí. A ti, co ji neochutnali, se o tom jistojistě přesvědčí po implementování některých těchto zlepšováků, které jsou úplně zdarma. To čučíte, co?!