lifestyle

Mikroplastová past. Pijeme s kávou umělou hmotu? 

Pijeme s kávou i mikroplasty? Z jednorázových kelímků, plastových obalů i čajových sáčků se do nápojů uvolňují tisíce částic plastu. Jaké množství plastu denně vypijeme, jaký mají dopad na naše zdraví a proč bychom měli být obezřetní i při výběru běžného takeaway kelímku?

Paradoxy kávové budoucnosti: chceme stále víc kvalitní a levné kávy

Toto téma jsem přednášela na Baristovi roku. Věnovali jsme se sedmi záludným otázkám o zelené kávě – každé z nich přesně sedm minut. Na některé nemáme jednoznačné odpovědi. Disclaimer: Tento článek problémy sice nevyřeší, ale alespoň trochu pomůžou nakouknout za oponu toho, co se to v kávovém světě vlastně děje. V dnešní várce se podíváme na první dva paradoxy budoucnosti – ceny a otázku poptávky a nabídky.

Od kávovaru ke kruhu – v Terapii hlínou si ušpiníš ruce a vyčistíš hlavu

Beáta Komorníková je talentovaná keramička a bývalá baristka, která po letech v gastronomii našla svou cestu zpět k hlíně. Ve své dílně Terapie hlínou propojuje lásku ke keramice a výběrové kávě a nabízí kurzy pro úplné začátečníky i pokročilé. Její příběh je inspirací pro každého, kdo touží zpomalit, ponořit ruce do hlíny a objevit kouzlo vlastní tvorby.

Královna letních nabídek: matcha a co o ní (možná) nevíte

Matcha, tedy silný výtažek zeleného čaje, je stále oblíbenější. Jak je to s obsahem kofeinu v něm, co jsou jeho benefity a jak je to s tzv. ceremoniální matchou?

Když děláte kávu každý den, pochopíte svět trochu jinak. A hlavně sebe

Baristika není jen profese. Je to způsob, jak být s lidmi, jak jim něco předat a zároveň se neustále učit. Naučila mě trpělivosti, pokoře, odvaze jít svou cestou a víře, že i malé věci mají smysl. A pokud si někdo z mého kurzu odnese nejen správnou techniku, ale i radost z toho, co dělá, vím, že to stálo za to. Protože káva je víc než jen nápoj. A být baristkou je víc než jen práce. Je to životní styl – srdcem i duší.

Storytime 1: Trampoty baristů, aneb co všechno jsme si v gastru zažili

Práce v gastru. Historkami opředená, málo placená a někdy taky hodně náročná… stejně si ji spousta mladých lidí volí jako přivýdělek ke studiu. Možná proto, že je dostupná, možná proto, že nás to přece jenom pořád ještě baví. Oslovila jsem baristy, baristky, pekařky a kuchařky a zeptala se jich na jejich negativní zážitky.

Kutná Hora: Jak vidí v kavárně Turistka spojení kávy a hry Kingdom Come?

Kutná Hora je oblíbeným místem u turistů. Nabízí krásné památky, skvělé kavárny i nové podniky. Majitelé kavárny Turistka, Jirka a Monika, nám prozradili jaké to je podnikat na menším městě a co předcházelo otevření jejich nového podniku Skleníku.

Červnový horoskop pro kávové nadšence

Léto už se loudá za rohem a slunce nás začíná pražit skoro stejně jako výběrová káva z Etiopie. Červen přináší novou energii, nové chuťové profily a spoustu nevyžádaných rad od baristů, kteří zrovna ochutnali první cold brew sezóny. Podívej se, co tě čeká a nemine podle tvého znamení!

Kávový merch s dobrým záměrem: Jak jsme spojili síly s T-shockem

Originální potisky, česká výroba, přátelská komunita a důraz na udržitelnost – to je ve zkratce příběh T-shocku, u kterého jsme si nechali vyrobit kávový merch.

Sociální kavárny: káva, která boří bariéry

Sociální podniky propojují krásy gastra s pomocí druhým. Kromě skvělé kávy můžete návštěvou těchto kaváren podpořit různé skupiny sociálně znevýhodněných zaměstnanců gastrononie. Pojďme se na tři z nich podívat zblízka.