Jarní kávové limitky aneb co si připravily české pražírny
Poprosili jsme pražírny o vzorky, které jsme přechutnali formou slepého cuppingu. Čekalo nás celkem 9 vzorků, na stole jsme našli jak kávy upražené na filtr, tak i na espresso, a dokonce i nějaké omni roasty. Novinky nás zaujaly a troufneme si říct, že si z nich svého oblíbence vybere každý. Záleží pouze na vás, jakou metodu přípravy preferujete, a možná trochu i na tom, jak moc jste ochotni experimentovat. Jedno víme jistě – jarním limitkám kralují fermentované kávy, ale najdete mezi nimi i vyvážené naturálky.

Jarní žhavé novinky z českých pražíren
K jaru neodmyslitelně patří Velikonoce, svátky, které trávíme v kruhu rodinném oslavováním jara a lidových tradic. A právě sem, na rodinné sešlosti, by se nějaká zajímavá káva mohla hodit. O to se letos postarali třeba v pražírně Poppy Beans, kde právě na Velikonoce vsadili. Připravili si zajímavou limitku s tóny exotického ovoce a malin. Velikonoční edice Colombia Los Nogales potěší všechny milovníky jemně fermentovaných káv, kteří v šálku hledají až čajové tóny. A proč by tato zrna nemohla sloužit jako trochu jiná velikonoční výslužka?

Radost z jara nám udělali taky rozdovádění jezevčíci. Pražírna The Naughty Dog si nachystala naturální Rwandu, která je upražená ve stylu omni roastu. Kávu si tak můžete vychutnat jak na filtru, tak i na espressu. „Hledali jsme svěží kytičkové tóny, aby byla vybalancovaná – navíc s chutí oranžového vína, které se na jarní měsíce výborně hodí,“ prozradili v pražírně The Naughty Dog. Za nás se to povedlo! Lehká květinová káva s čokoládovými tóny, která bude skvěle pasovat na filtr, ale espresso z ní bude také jistojistě zajímavé. Jarní Rwanda Cyesha prostě nadchne všechny milovníky klasického suchého zpracování.

Kolumbie je u pražičů a pražiček oblíbená
Zastavme se ještě na chvíli u káv, které se za nás skvěle hodí na filtr. Jednou takovou je jistě jarní edice z pražírny Liškafe. Jak již její obal napovídá, těšit se můžete na maliny v čokoládě. A já jsem je tam našla na první nádech. Káva Spring Mood Blend je pražená jako omni roast, vychutnat si ji tak můžete i na espressu. „Jedná se o směs našich dvou aktuálních káv: je to blend naturální Kolumbie Benti Nenka plné čokoládových tónů a anaerobní naturální Kolumbie El Diviso, která dodá intenzitu a ovocnost,“ hodnotí kávu v pražírně Liškafe.
Na Kolumbii vsadili také v Pražírně Ignác. Jejich sladká Las Hortensias nabídne lehké a svěží tóny jablka. Skvěle se bude hodit na filtrování, ať už na V60 nebo například na aeropressu. Přestože jde o kombinaci anaerobně zpracované a honey kávy, její chuť je doopravdy jemná, a proto bude vhodnější na každodenní pití oproti některým výrazným fermentům.
Pražírna DOT z Hodonína nabízí svoji jarní směs Spring Vibes. A přestože je tento blend dvou kolumbijských káv pražený na espresso, překvapila nás svojí lehkostí, ale zároveň i výraznou chutí fermentu. Umíme si tak představit její použití na filtr a rozhodně bychom ji doporučili i jako cold brew. Troufneme si říct, že jde o všestrannou kávu, která udělá radost všem kávově znalým.

Milovníci espressa si jarní limitky vychutnají také
Ani na klasické espresso však v pražírnách nezapomněli a sešlo se nám hned několik vzorků. Pražírna Beansmith’s se rozhodla jít cestou sezónních limitovaných edic. Jejich Colours of Espresso tak skvěle zapadá mezi jarní novinky. Tato směs potěší všechny milovníky vybalancovaného espressa. Jde o blend dvou káv: „Na jaro jsme chtěli něco lehčího s příjemnou aciditou a krémovostí. Proto jsme sáhli po promyté Rwandě, která kávě dodala potřebnou ovocnost. Ta tvoří 80 % blendu. Doplnili jsme ji 20 % naturálně zpracované Kostariky, která směsi pro změnu přidala příjemné karamelové tóny a potřebnou hutnost.“ A co z této kávy vyzkoušet třeba espresso tonic?
Kávu, kterou bychom doporučili spíše do mléčných nápojů na bázi espressa, by se stal jarní Nakopávač z pražírny Voznice. Potěší všechny nadšence do ořechových a čokoládových tónů. Jde o směs káv, zde si však dovolíme malou výtku, protože na obalu nebylo uvedeno o konkrétních kávách více informací.
Jarní směs představila také pražírna Nebe-sky. Jde o směs hned tří káv z Brazílie, Salvádoru a Guatemaly. Je upražená na espresso a představuje tradičnější pojetí kávy než zbylé uvedené kávy. „Nikdy předtím jsme speciální jarní edici nevymýšleli, o to víc nás bavilo ji letos připravit,“ prozradili v pražírně Nebe-sky. Tato káva může být skvělá pro ty, kteří s kávou teprve začínají anebo hledají, kam se posunout. Co musíme vyzdvihnout, je jistě její obal, který se povedl a může tak skvěle sloužit například jako dárek.

Máme řešení i pro horké letní dny
Pokud se již vidíte spíše na letní dovolené a jaro byste nejraději přeskočili, přicházíme ještě s jedním tipem. Brněnská pražírna Penerini vsadila na jarně-letní limitku. Spolehlivě vás přenese k moři, kde si vychutnáváte šťavnatý meloun. Ten v jejich zrnech ucítíte jak z balíčku, tak i z připraveného šálku. Samozřejmě je tato edice vhodná spíše pro vyznavače kofermentů (káva byla fermentována s kousky melounů) a pro ty, kteří v šálcích hledají výraznou chuť i aroma. Tento Pink fruit meloun si skvěle vychutnáte jako filtr nebo cold brew, což k teplým dnům jistě patří!
Na závěr bychom ještě jednou rádi poděkovali všem pražírnám za zaslání vzorků. Doufáme také, že jsme naše čtenáře seznámili s některými pražírnami, které třeba zatím neznali a rozhodnou se ochutnat jejich jarní kávu na vlastní pěst. My za redakci si myslíme, že je rozhodně o co stát!
