origin

Asociace Gloriellas: Jak se začal psát příběh ženských farmářek

Gloriellas je čistě ženská kávová asociace, která vznikla díky inspirativní farmářce Aně Glorii Rodriguez. České importérky z Chicas Industry ji a další ženy v kávovém odvětví výrazně podporují a pomáhají jim růst. Objevte jejich příběhy a ochutnejte kvalitu!

Co-fermenty, fermentace, infuze. Kdo se v tom má vyznat?

Fermentace hýbe světem výběrové kávy. Farmáři zkoušejí všechny možné cesty, které mění přirozený chuťový profil zrn. Jaké jsou nejnovější trendy ve zpracování a kam až sahají hranice experimentování?

Cena kávy je oproti loňsku dvojnásobná. Proč tomu tak je?

Cena kávy roste, kde se však projevují její výkyvy nejdříve? Pokud jste naučeni na brazilskou kávu z vaší oblíbené pražírny, možná jste ji v poslední době nenašli v nabídce nebo jste zaznamenali změnu v její ceně. Proč cena kávy stoupá a jaké problémy aktuálně české pražírny řeší? Na to jsme se zeptali několika tuzemských pražíren.

Kvíz: Anatomie kávového zrna

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak správně pojmenovat kávové plody? A umíte si pod pojmem zelené zrno představit něco konkrétního? Pojďme se společně podívat na kvíz anatomie kávových plodů. Své znalosti jistě využijete hned při další návštěvě kavárny či pražírny.

Kávový pás aneb kde se rodí váš ranní šálek

V dnešním rychlém světě někdy ani nezbývá prostor na hloubání nad věcmi do detailu. O tom, zda je to škoda nebo výhoda, bychom samozřejmě mohli polemizovat. Pokud jste se však dnes zamysleli nad tím, kde se kávová zrnka ve vaší spíži vlastně vzala, jste na správném místě. Dámy a pánové – kávový pás!