kavárna

Scott Rao podruhé: O záchraně kávy, hejtrech a jedné novince

Druhá část interview s uznávanou kávovou osobností Scottem Raem. Káva čelí poslední dobou hned několika výzvám. Scott ale věří v lidskou inovaci a schopnost přizpůsobit se. Jak vidí budoucnost kávového oboru?

Scott Rao poprvé: O začátcích, zbytečných metodách a fermentacích

Exkluzivní rozhovor se Scottem Raem, který promluvil o svých kávových začátcích i kontroverzních trendech. Jak se z kavárenského nováčka stal respektovaným expertem? A proč si myslí, že pour-overy nejsou tak skvělé, jak si mnozí myslí?

Pikola: Od malého espresso baru k pražírně a šesti kavárnám

Pikola oslavila (a stále slaví) desetiletí na trhu. Jaké dárky si pro vás připravili, proč se vlastně jmenují Pikola a jaké prvenství je čeká letos v srpnu? Na to a mnohem víc nám odpověděl zakladatel Jirka Giesl.

Cena kávy je oproti loňsku dvojnásobná. Proč tomu tak je?

Cena kávy roste, kde se však projevují její výkyvy nejdříve? Pokud jste naučeni na brazilskou kávu z vaší oblíbené pražírny, možná jste ji v poslední době nenašli v nabídce nebo jste zaznamenali změnu v její ceně. Proč cena kávy stoupá a jaké problémy aktuálně české pražírny řeší? Na to jsme se zeptali několika tuzemských pražíren.

Kam v Marseille na výběrovku? Příběhy tří baristek

Objevte tři výběrové kavárny v Marseille, kde se setkává vášeň pro kávu s jedinečnými příběhy baristek. Kde najdete nejlepší filtr, brunch nebo burgr a atmosféru v nejstarším městě Francie? Přečtěte si víc!

Jak postupovat při výběru mlýnku na doma

Technologie, výroba a design mlýnků se vyvíjejí, ceny se mění a inovace neustále přibývají. Každých pár měsíců se objeví nové cenově dostupné modely, které stojí za zvážení. Přináším vám proto stručný a aktuální návod, který byste při investici do mlýnku měli zohlednit.

Turek jako český hřích? I don’t think so…

Český turek je fenomén, který přetrvává navzdory rostoucí popularitě alternativních metod přípravy kávy. Jeho obliba spočívá v jednoduchosti, zvyklostech a nenáročnosti na vybavení. Přestože je odborníky často kritizován, správná volba surovin a techniky může z této tradiční metody udělat daleko lepší zážitek. Jak na to?

Brněnské Podobrazy slaví 25 let

Brněnská kavárna Podobrazy letos slaví čtvrtstoletí své existence. Od studentského experimentu až po legendu místní kavárenské scény – její příběh je plný změn, výzev i kulturního přesahu. Jak se Podobrazy dokázaly udržet na vrcholu i po přesunu na Zelný trh? A co chystají k 25. výročí? Přečtěte si rozhovor s majitelem Raedem Kahwajim a nahlédněte do zákulisí jedné z nejvýznamnějších brněnských kaváren.

Káva jako antioxidant: Brání stárnutí a stresu

Káva je bohatým zdrojem antioxidačních látek, které jsou důležité pro naše zdraví. Je dokonce považována za nejvýznamnější antioxidant. Přirozeně se v tomto nápoji vyskytují ve formě fenolových látek. Zelená zrna v sobě mají spoustu antioxidantů, která se aktivují při procesu pražení. To však musí být správné a kontrolované, ideálně lehké až střední. Tmavé pražení antioxidanty spálí, a navíc při něm vznikají karcinogeny.

Baristická komunita v Česku: Co jí chybí a co ji spojuje?

Kávový svět se mění a s ním i způsob, jak o něm mluvíme a jak ho představujeme čtenářům. Věřím, že si baristická komunita zaslouží více, než kolik se jí v dnešním Česku dostává. Větší pluralita pohledů, různorodost názorů, více prostoru pro ty, kteří tento gastronomický podobor každý den tvoří.