kavárna

Královna letních nabídek: matcha a co o ní (možná) nevíte

Matcha, tedy silný výtažek zeleného čaje, je stále oblíbenější. Jak je to s obsahem kofeinu v něm, co jsou jeho benefity a jak je to s tzv. ceremoniální matchou?

Když děláte kávu každý den, pochopíte svět trochu jinak. A hlavně sebe

Baristika není jen profese. Je to způsob, jak být s lidmi, jak jim něco předat a zároveň se neustále učit. Naučila mě trpělivosti, pokoře, odvaze jít svou cestou a víře, že i malé věci mají smysl. A pokud si někdo z mého kurzu odnese nejen správnou techniku, ale i radost z toho, co dělá, vím, že to stálo za to. Protože káva je víc než jen nápoj. A být baristkou je víc než jen práce. Je to životní styl – srdcem i duší.

Storytime 1: Trampoty baristů, aneb co všechno jsme si v gastru zažili

Práce v gastru. Historkami opředená, málo placená a někdy taky hodně náročná… stejně si ji spousta mladých lidí volí jako přivýdělek ke studiu. Možná proto, že je dostupná, možná proto, že nás to přece jenom pořád ještě baví. Oslovila jsem baristy, baristky, pekařky a kuchařky a zeptala se jich na jejich negativní zážitky.

Kutná Hora: Jak vidí v kavárně Turistka spojení kávy a hry Kingdom Come?

Kutná Hora je oblíbeným místem u turistů. Nabízí krásné památky, skvělé kavárny i nové podniky. Majitelé kavárny Turistka, Jirka a Monika, nám prozradili jaké to je podnikat na menším městě a co předcházelo otevření jejich nového podniku Skleníku.

Od YouTube ke kávové špičce: Příběh Vojty Růžičky z The Roses

Vojtěch Růžička je nejen v brněnské kávové komunitě známou a respektovanou osobností. Kávový profesionál, trenér baristů a jeden z jednatelů rodinné společnosti The Roses, pod kterou se ukrývají již tři unikátní brněnské podniky, ale i baristická akademie a vlastní pražírna.

Kávový merch s dobrým záměrem: Jak jsme spojili síly s T-shockem

Originální potisky, česká výroba, přátelská komunita a důraz na udržitelnost – to je ve zkratce příběh T-shocku, u kterého jsme si nechali vyrobit kávový merch.

Sociální kavárny: káva, která boří bariéry

Sociální podniky propojují krásy gastra s pomocí druhým. Kromě skvělé kávy můžete návštěvou těchto kaváren podpořit různé skupiny sociálně znevýhodněných zaměstnanců gastrononie. Pojďme se na tři z nich podívat zblízka.

Naming kaváren aneb jak se bude jmenovat? 

Vymyslet název kavárny se může zdát jako detail, ale opak je pravdou. Správný název kavárny totiž tvoří základ její identity, ovlivňuje první dojem zákazníků a může být klíčovým prvkem úspěchu. V článku se podíváme na různé přístupy k tomu, jak kavárníci pojmenovávají své podniky – od názvů odkazujících na kávu, lokalitu nebo zakladatele, až po poetické a záhadné názvy, které podněcují zvědavost. Hledáte inspiraci, jak pojmenovat kavárnu? Tady ji určitě najdete.

Jan Škeřík: Od Baristy roku k vlastní kavárně i pražení

Když se řekne Jan Škeřík, mnohým z kávových nadšenců toto jméno jistě zarezonuje. Barista roku 2017, majitel vyhlášené kavárny Kafemysl v Litomyšli a uznávaný školitel patří k výrazným postavám české kávové scény. Povídali jsme si o jeho dekádě s výběrovou kávou, o vzdělávání baristů, ale nahlédli jsme také do zákulisí jeho podnikání.

Open House Brno: Když se spojí káva a architektura

Open House Brno letos proběhne 17. a 18. 5. Nabídne bohatý program, zpřístupní jindy uzavřené prostory, a navíc je zdarma. Poznejte Brno jinak!