Co je to TDS a extrakce? Proč se měří? 

Slyšíme to sice občasně, ale dostatečně často na to, abychom to nemohli přehlédnout. Když někdo řekne, že je káva podextrahovaná – na čem se to zakládá a jak by se taková podextrahovanost měřila? Odpovědí je známá zkratka – TDS.

„Ta emo kavárna v Brně“ aneb proč je důležité mít dnes koncept

Pod pojmem „emo kavárna“ si můžeme představit mnohé. Jak vznikl nápad na její otevření a jestli pomohl jejímu rozjezdu tento zajímavý koncept se dozvíte v rozhovoru s majiteli kavárny It's Not a Phase, Mom.

Vliv kofeinu na zkracující se zimní dny

Podzim je období, kdy se dny krátí, rána bývají tmavší a večery přicházejí dříve. Naše tělo na tyto změny reaguje a naše biologické hodiny se snaží přizpůsobit nové délce dne a noci. Do hry ale vstupuje i káva a s ní kofein. Jak spolu souvisí cirkadiánní rytmus, podzim a šálek espressa?

Tajuplná crema. Jak vzniká a k čemu je dobrá?

Crema – ikonická pěna na espressu, která dokáže rozdělit kávový svět. Její zlatavý povrch sice působí lákavě, ale skrývá v sobě víc, než se zdá. Jak crema vzniká, co vypovídá o čerstvosti a kvalitě zrn a proč ji možná není dobré pít? Rozklíčuj s námi chemii i mýty za tímto symbolem dokonalého espressa.

Cesta Markéty Sladkovské: Káva mě naučila spojovat lidi

Markéta Sladkovská mnoha způsoby přispěla československé kávové scéně – od psaní až po organizaci festivalů. V rozhovoru otevřeně mluví o své cestě od kávovníků k redaktorské práci, o vyhoření i o tom, proč pro ni káva není jen nápoj, ale způsob, jak spojovat lidi.

Nápoj, který se dobře fotí. Instagram a estetika v kávové kultuře

Kolik šálků kávy denně se vypije a kolik z nich skončí na Instagramu? To se nedá jednoduše spočítat, ale jedno je jisté – káva už dávno není jen ranní nápoj. Stala se jedním z nejfotografovanějších a nejvíce sdílených symbolů moderního životního stylu. Sociální sítě z ní udělaly nejen zdroj energie, ale i vizuální rituál, estetický objekt a prostředek, jak se propojit s ostatními. Dnes pijeme kávu nejen proto, že nám chutná, ale také proto, že dobře vypadá.

Recenze Bala21: Když se probiotika potkají s přírodní fermentací

V této recenzi vám podrobně představíme moravskou značku Bala21, která uvedla na trh nabušený doplněk stravy – PROBIODRINK plný bioaktivních látek přinášející našemu tělu řadu benefitů. Tato značka se nebojí počkat si na dobré věci, vybírat kvalitní suroviny a svými ochucenými drinky zaujmout širší společnost, která ještě zcela nepodlehla trendu fermentace.

Co nám přinesl World Barista Championship 2025?

Arrivederci! Loučíme se s dalším vyvrcholením soutěžní sezóny. Milán zatáhl záclony, vyprovodil šampiony a nám nezbývá nic jiného než reflektovat trendy a techniky, které opět hnuly soutěžním světem i světem pro smrtelníky.

Umění (s) kávou: Příběh malířky Anny Gorvits

Připravit dobrou kávu, najít v zrnkách ty nejlepší chutě a správnou přípravou je vyzdvihnout, to je umění. Dnes se ale podíváme na umění malířské. Jaké jsou techniky malování kávou? Na to nám odpoví kávová malířka Anna Gorvits.

Prague Coffee Festival opět provoní Holešovice kávou

Prahu znovu zaplní napražená káva – 15. a 16. listopadu. Počkat! Letos to nebude na Holešovické tržnici! Prague Coffee Festival bude mnohem větší a přesouvá se v rámci Holešovic rovnou na Výstaviště.

Kávový šaf – odpad, který stojí za pozornost 

Jestli dnes existuje nějaký praktický módní trend, pak je to rostoucí společenský tlak nezaplňovat skládky odpadem, který lze znovu využít. U kávy to platí stejně. Dnes ale nebude tématem protěžovaný lógr, nýbrž odpad vznikající ještě před přípravou kávy – šaf.

LIFESTYLE

Honest Guide Janek Rubeš o zákulisí českého turismu: Směnárny, restaurace a podvody.

V exkluzivním rozhovoru s Jankem Rubešem odhalujeme zákulisí jeho práce na populárních průvodcích Honest Guide a Kluci z Prahy. Rubeš prozrazuje, jak se z počátečních videí o podvodech a turistických pastích vyvinul k formátu, který kombinuje edukaci, zábavu i upozornění na nekalé praktiky nejen v Praze. Nevyhnuli jsme se ani kontroverzím s restauracemi, směnárnami a turistickými pastmi.

ORIGIN

Sezónní sklizeň kávy. Co se děje v říjnu na plantážích a co pijeme v šálku

Káva, stejně jako ovoce nebo víno, má svou sezónu. Možná si při ranním cappuccinu ani neuvědomujeme, ale zatímco my v Evropě popíjíme kávu z letošní brazilské sklizně, na druhém konci světa právě farmáři začínají sbírat první červené třešně. Říjen je totiž měsícem, kdy startuje sklizeň kávy na severní polokouli. Začíná tak nová cesta zrnka, které za pár měsíců ochutnáme.

DOMÁCÍ BARISTA

Podzim v kavárně: Poznejte sezónní kávové drinky

Říjen přináší chlad a déšť, kdy bychom nejraději zůstali doma pod peřinou. Povinnosti nás ale ženou ven do nečasu. Kavárny se tak plní lidmi, kteří v nich na chvíli zapomenou na sychravé počasí – třeba u některého z typických podzimních nápojů.

AUTOŘI