lifestyle

Hle! Elektrické mobilní mlýnky jako revoluce pro cestovatele 

Jedete s rodinou na dovolenou a balíte si kromě všeho ostatního také svůj kávový setup. Ať už na espresso, nebo nějakou alternativu – ruční mletí kávy pro celou rodinu dokáže při snídani pěkně zatočit rukou a vy jen přemýšlíte, jak se této povinnosti vyvarovat.

Storytime 2: Zákazaník (ne)má vždy pravdu. A šéf taky ne

Líbil se vám první díl trampot v gastru? Pojďme se podívat na další negativní zkušenosti mladých studujících baristů, baristek, pekařek a cukrářek. Druhá – a ne poslední – várka minipříběhů je tady.

Farmář není chudý venkovan, který v nás hledá spásu

Téma přednášky z letošního Baristy roku – Sedm záludných otázek o zelené kávě – jsme převedli do písemné podoby. Dnes nás tak čeká druhý ze tří dílů, který je zaměřený na pozici farmáře – pěstitele kávy. Disclaimer: Článek problémy sice nevyřeší, ale alespoň trochu pomůžou nakouknout za oponu toho, co se to v kávovém světě vlastně dějě.

Mikroplastová past. Pijeme s kávou umělou hmotu? 

Pijeme s kávou i mikroplasty? Z jednorázových kelímků, plastových obalů i čajových sáčků se do nápojů uvolňují tisíce částic plastu. Jaké množství plastu denně vypijeme, jaký mají dopad na naše zdraví a proč bychom měli být obezřetní i při výběru běžného takeaway kelímku?

Paradoxy kávové budoucnosti: chceme stále víc kvalitní a levné kávy

Toto téma jsem přednášela na Baristovi roku. Věnovali jsme se sedmi záludným otázkám o zelené kávě – každé z nich přesně sedm minut. Na některé nemáme jednoznačné odpovědi. Disclaimer: Tento článek problémy sice nevyřeší, ale alespoň trochu pomůžou nakouknout za oponu toho, co se to v kávovém světě vlastně děje. V dnešní várce se podíváme na první dva paradoxy budoucnosti – ceny a otázku poptávky a nabídky.

Od kávovaru ke kruhu – v Terapii hlínou si ušpiníš ruce a vyčistíš hlavu

Beáta Komorníková je talentovaná keramička a bývalá baristka, která po letech v gastronomii našla svou cestu zpět k hlíně. Ve své dílně Terapie hlínou propojuje lásku ke keramice a výběrové kávě a nabízí kurzy pro úplné začátečníky i pokročilé. Její příběh je inspirací pro každého, kdo touží zpomalit, ponořit ruce do hlíny a objevit kouzlo vlastní tvorby.

Královna letních nabídek: matcha a co o ní (možná) nevíte

Matcha, tedy silný výtažek zeleného čaje, je stále oblíbenější. Jak je to s obsahem kofeinu v něm, co jsou jeho benefity a jak je to s tzv. ceremoniální matchou?

Když děláte kávu každý den, pochopíte svět trochu jinak. A hlavně sebe

Baristika není jen profese. Je to způsob, jak být s lidmi, jak jim něco předat a zároveň se neustále učit. Naučila mě trpělivosti, pokoře, odvaze jít svou cestou a víře, že i malé věci mají smysl. A pokud si někdo z mého kurzu odnese nejen správnou techniku, ale i radost z toho, co dělá, vím, že to stálo za to. Protože káva je víc než jen nápoj. A být baristkou je víc než jen práce. Je to životní styl – srdcem i duší.

Storytime 1: Trampoty baristů, aneb co všechno jsme si v gastru zažili

Práce v gastru. Historkami opředená, málo placená a někdy taky hodně náročná… stejně si ji spousta mladých lidí volí jako přivýdělek ke studiu. Možná proto, že je dostupná, možná proto, že nás to přece jenom pořád ještě baví. Oslovila jsem baristy, baristky, pekařky a kuchařky a zeptala se jich na jejich negativní zážitky.

Kutná Hora: Jak vidí v kavárně Turistka spojení kávy a hry Kingdom Come?

Kutná Hora je oblíbeným místem u turistů. Nabízí krásné památky, skvělé kavárny i nové podniky. Majitelé kavárny Turistka, Jirka a Monika, nám prozradili jaké to je podnikat na menším městě a co předcházelo otevření jejich nového podniku Skleníku.