2

Veronika Adamová

Verča je z nás všech tou největší žurnalistkou a má to černé na bílém. Absolventka Fakulty sociálních studií MUNI má praxi v několika redakcích a v jejím životopise najdete také bohaté zkušenosti s prací ve výběrových kavárnách. Nejradši zpracovává články, které mají přesah z kávového světa do jiného oboru a rozhovory s inspirativními lidmi. Ve volném čase ráda cestuje, jezdí na longboardu a poslouchá hudbu, kterou i aktivně tvoří – je členkou hned několika hudebních sdružení.

Motto

„Boty jsou přeceňovaná věc.“
roky kávové praxe
0
roky studia žurnalistiky
0
vlastněný longboard
0

Praxe v žurnalistice

4 roků

Jazyky

čeština, angličtina

Co miluji

hudbu a longboard

Články autora

Kolem světa: Co znamená káva v asijských kulturách?

Espresso based, nebo filtr? Klasická otázka, se kterou jste se určitě už někdy setkali. Jen málokdo odpoví „turecká káva z džezvy“ nebo „filtr přes sifon“. Pojďme se tedy na tyto netradiční kávové nápoje z různých koutů světa podívat zblízka.

Seznamte se s redakcí. Kdo pro vás píše články?

Doposud – a stejně tak i do budoucna – dáváme v naší redakci prostor především ostatním: farmářům, pražírnám, baristům, kavárnám i lidem, kteří svět kávy tvoří z pozadí. U příležitosti výročí festivalu Týden kávy bychom však rádi dali více nahlédnout také do nás samotných a představili, kdo za tím vším stojí. Kdo jsme?

Podzim v kavárně: Poznejte sezónní kávové drinky

Říjen přináší chlad a déšť, kdy bychom nejraději zůstali doma pod peřinou. Povinnosti nás ale ženou ven do nečasu. Kavárny se tak plní lidmi, kteří v nich na chvíli zapomenou na sychravé počasí – třeba u některého z typických podzimních nápojů.

Cascara jako stavební materiál? V Kolumbii staví domky z bioodpadu

Kávový průmysl logicky produkuje velkou spoustu odpadu. V Kolumbii, zemi s ideální nadmořskou výškou pro kávové plantáže, a tudíž i velkou produkcí, vznikne ročně jeden a půl milionu pytlů kávového odpadu. Malá část z něj je používána na výrobu hnojiv, většina se však vždycky vyhazovala.

Storytime 2: Zákazník (ne)má vždy pravdu. A šéf taky ne

Líbil se vám první díl trampot v gastru? Pojďme se podívat na další negativní zkušenosti mladých studujících baristů, baristek, pekařek a cukrářek. Druhá – a ne poslední – várka minipříběhů je tady.

Storytime 1: Trampoty baristů, aneb co všechno jsme si v gastru zažili

Práce v gastru. Historkami opředená, málo placená a někdy taky hodně náročná… stejně si ji spousta mladých lidí volí jako přivýdělek ke studiu. Možná proto, že je dostupná, možná proto, že nás to přece jenom pořád ještě baví. Oslovila jsem baristy, baristky, pekařky a kuchařky a zeptala se jich na jejich negativní zážitky.

Sociální kavárny: káva, která boří bariéry

Sociální podniky propojují krásy gastra s pomocí druhým. Kromě skvělé kávy můžete návštěvou těchto kaváren podpořit různé skupiny sociálně znevýhodněných zaměstnanců gastrononie. Pojďme se na tři z nich podívat zblízka.

Filtruj! se vrací: Užijte si den s výběrovou kávou v srdci barokní Prahy

Po dvouleté pauze se do Prahy vrací oblíbený festival filtrované kávy Filtruj! Letos se odehraje v samém srdci historické Prahy – na nádvoří Klementina, kde na vás čeká celodenní ochutnávka výběrové kávy. Přijďte s námi oslavit krásu pomalé kávy a výjimečných lidí, kteří za tím vším stojí.

Barista Jaroslav Petrouš: Až po amputaci nohy jsem začal žít naplno

Barista, mnohonásobný mistr republiky v para atletice, zakladatel nadačního fondu KlaPeto a chráněné dílny Handicap Coffee už pomohl zlepšit život stovkám fyzicky znevýhodněných dětí. Jaroslav Petrouš je k pomoci druhým inspirován svým vlastním příběhem.

Káva a CBD? Dokonalý balanc, kterého se není třeba bát!

CBD káva spojuje povzbudivý účinek kofeinu s relaxačními vlastnostmi kanabidiolu. Správný poměr obou látek může zvýšit energii bez nepříjemného napětí či bušení srdce. Jak se CBD do kávy přidává a jaké výhody či nevýhody toto spojení přináší?

Kam v Marseille na výběrovku? Příběhy tří baristek

Objevte tři výběrové kavárny v Marseille, kde se setkává vášeň pro kávu s jedinečnými příběhy baristek. Kde najdete nejlepší filtr, brunch nebo burgr a atmosféru v nejstarším městě Francie? Přečtěte si víc!

Káva jako antioxidant: Brání stárnutí a stresu

Káva je bohatým zdrojem antioxidačních látek, které jsou důležité pro naše zdraví. Je dokonce považována za nejvýznamnější antioxidant. Přirozeně se v tomto nápoji vyskytují ve formě fenolových látek. Zelená zrna v sobě mají spoustu antioxidantů, která se aktivují při procesu pražení. To však musí být správné a kontrolované, ideálně lehké až střední. Tmavé pražení antioxidanty spálí, a navíc při něm vznikají karcinogeny.