Jan Škeřík: Od Baristy roku k vlastní kavárně i pražení

Když se řekne Jan Škeřík, mnohým z kávových nadšenců toto jméno jistě zarezonuje. Barista roku 2017, majitel vyhlášené kavárny Kafemysl v Litomyšli a uznávaný školitel patří k výrazným postavám české kávové scény. Povídali jsme si o jeho dekádě s výběrovou kávou, o vzdělávání baristů, ale nahlédli jsme také do zákulisí jeho podnikání.

Open House Brno: Když se spojí káva a architektura

Open House Brno letos proběhne 17. a 18. 5. Nabídne bohatý program, zpřístupní jindy uzavřené prostory, a navíc je zdarma. Poznejte Brno jinak!

Předvolené dýško aneb když za nás rozhoduje terminál

Jak vnímají zákazníci spropitné v kavárnách? Nechají se ovlivnit předvolenými možnostmi platebních terminálů? A co vede k vaším dýškům?

Barista roku je opět tu! Letos s novou soutěží a pražírnami z Polska

Barista roku 2025 je tady! Letos přináší revoluci v kávových zážitcích – čeká nás nová soutěžní stage, Origami Cup, pražírny z celé Evropy i prostor pro networking a inspiraci. Nenechte si ho ujít – už 16. a 17. května v Královce!

Cupping: Když se ze srkání stává věda

Možná jste se již někdy zamysleli nad tím, podle jakých pravidel se káva označuje za výběrovou a co vlastně ta čísla – cupping skóre – na obalech znamenají. S označením výběrové kávy je to složitější a roli hraje vícero faktorů, ale jeden z hlavních je tzv. cupping skóre. Číslo, které určuje, kolik bodů ze sta káva získala. A jak jednotlivé kávy k tomuto číslu přijdou?

Filtrovaná voda: co obsahuje a proč ji filtrovat?

Slyšíme to všude kolem – voda je po kvalitních kávových zrnkách to nejdůležitější. Taky slýcháme, že nám kohoutková voda nestačí a že si ji musíme nějak ošetřit. Způsobů je spousty a u všech nám jde o hlavní věc – lepší kávu. Co vlastně voda obsahuje a jak získat tu ideální na přípravu kávy?

Květnový horoskop pro kávové nadšence

Květen je měsícem plným svěží energie, nových nápadů i zaslouženého zpomalení. Ať už stojíte za kávovarem, pražíte čerstvá zrna, školíte nové baristy, importujete exotické kávy nebo jste prostě kavárenský povaleč s duší estéta – hvězdy vám mají co říct. Podívejte se, jaké kávové dobrodružství si pro vás vesmír nachystal tentokrát, a nezapomeňte si splnit svou měsíční kávovou výzvu!

Kvíz: Metody zpracování kávy

Metoda zpracování kávy zásadně ovlivňuje její chuť – ještě dřív, než ji ochutnáme. Víte, co všechno prozradí a jak se jednotlivé způsoby liší? Otestujte se v našem kvízu!

Neviditelní nepřátelé zelené kávy: Vlhkost vs. vodní aktivita

Vlhkost a vodní aktivita – dvě veličiny, které zásadně ovlivňují kvalitu zelené kávy. Jaký je mezi nimi rozdíl, proč jsou důležité a jak je správně měřit? Seznamte se s klíčovými faktory, které ovlivňují stabilitu, chuť i trvanlivost zrn.

Tady, nebo s sebou? Rekelímky jako řešení pro Starbucks a další

Jednorázové kelímky zahlcují planetu. Otestovali jsme proto ty reusable. Jak obstály v rukou studentů, rodičů i kávových nadšenců? Vyberte si udržitelnější variantu a šetřete přírodu i svou peněženku.

Olomouc čeká 1. května Latte Art thROAdown

Pikola otevřela novou kavárnu v Olomouci a 1. května tam pořádá první venkovní latte art throwdown – thROAdown! Těšte se na kávu, jídlo, hudbu i soutěž s ovesným mlékem ROA. Vstup je zdarma, akce proběhne na Sokolské 7.

LIFESTYLE

Asociace Gloriellas: Jak se začal psát příběh ženských farmářek

Gloriellas je čistě ženská kávová asociace, která vznikla díky inspirativní farmářce Aně Glorii Rodriguez. České importérky z Chicas Industry ji a další ženy v kávovém odvětví výrazně podporují a pomáhají jim růst. Objevte jejich příběhy a ochutnejte kvalitu!

ORIGIN

Co-fermenty, fermentace, infuze. Kdo se v tom má vyznat?

Fermentace hýbe světem výběrové kávy. Farmáři zkoušejí všechny možné cesty, které mění přirozený chuťový profil zrn. Jaké jsou nejnovější trendy ve zpracování a kam až sahají hranice experimentování?

DOMÁCÍ BARISTA

Velká ochutnávka jarních kávových limitek

To pravé jaro klepe na dveře. My se těšíme a každý den vyhlížíme sluneční paprsky. Spolu s teplem se také jistě proměňuje to, na co máme chuť. Sází na to i české pražírny, které si nachystaly hned několik jarních novinek. Na co se můžete v limitovaných edicích káv těšit?