Sezónní sklizeň kávy. Co se děje v říjnu na plantážích a co pijeme v šálku

Káva, stejně jako ovoce nebo víno, má svou sezónu. Možná si při ranním cappuccinu ani neuvědomujeme, ale zatímco my v Evropě popíjíme kávu z letošní brazilské sklizně, na druhém konci světa právě farmáři začínají sbírat první červené třešně. Říjen je totiž měsícem, kdy startuje sklizeň kávy na severní polokouli. Začíná tak nová cesta zrnka, které za pár měsíců ochutnáme.
#filtercoffee (1)

Kde právě v říjnu probíhá sklizeň kávy?

V říjnu se začíná sklízet především na severní polokouli. Ve Střední Americe se rozbíhá sklizeň v Mexiku, zejména v oblastech Chiapas, Veracruz a Oaxaca, kde první třešně dozrávají na podzim. Podobně i v Guatemale se v nižších nadmořských výškách farmáři pouštějí do sběru právě v říjnu, zatímco ve vysoce položených oblastech přijde jejich čas až v následujících měsících. V Hondurasu a Nikaragui se v říjnu objevují první zralé plody, které pak tvoří základ hlavní sklizně probíhající až do ledna a února. Na Kubě, zejména v pohoří Sierra Maestra, začíná menší, ale významná sklizeň, která také končí v lednu. V Africe je říjen klíčovým měsícem pro Etiopii – v regionech Sidamo, Yirgacheffe nebo Guji se rozjíždí hlavní sklizeň, která potrvá do začátku příštího roku. Také v Keni je říjen začátkem hlavní sklizně, tzv. „main crop“, která vrcholí v listopadu a prosinci. V Asii se v říjnu sklízí v Indii, zejména v Karnatace a Kerale, a ve Vietnamu se rozbíhá hlavní sklizeň robusty i arabiky, která se protáhne až do ledna.

Zralé i nezralé kávové třešně; zdroj: Daniel Reche

Jakou kávu pijeme v říjnu?

Když si v říjnu v kavárně objednáme espresso nebo filtr, nejspíše na na stole přistane káva připravena ze zrn, která byla sklizena v předchozích měsících na jižní polokouli. Typickým příkladem je Brazílie, kde sklizeň vrcholí v létě a od září se nová úroda dostává na trh. Podobná situace je v Peru nebo Bolívii, odkud se v říjnu dováží čerstvě sklizená káva. Specifická je Kolumbie – její unikát spočívá ve dvou sklizních ročně, takže čerstvá káva je dostupná téměř po celý rok a na evropském trhu se i tak objevují nové loty* z kolumbijských regionů. V menším množství se v tomto období ještě objevují i keňské kávy, které pocházejí z menší vedlejší sklizně, tzv. „fly crop“. Jinými slovy – v říjnu se v šálku nejčastěji setkáváme s čerstvými brazilskými nebo peruánskými kávami, které doplňují stabilní kolumbijské dodávky.

*„Lot“ je slovo, které se v kávovém světě používá pro označení konkrétní šarže kávy – tedy určité dávky, která pochází z jednoho sběru, zpracování nebo konkrétní farmy.

Káva, kterou si vychutnáte příští jaro; zdroj: Christian Dala

Kdy budeme pít kávu sklizenou právě v říjnu?

Zrna, která farmáři sklízejí v říjnu v Guatemale, Etiopii, Keni nebo Mexiku, si v našich šálcích vychutnáme až za několik měsíců. Po sklizni je totiž potřeba třešně zpracovat, fermentovat a usušit, což trvá několik týdnů. Poté káva odpočívá a čeká na export, který probíhá zhruba dva až tři měsíce. To znamená, že káva sklizená v říjnu 2025 se dostane do evropských pražíren přibližně na jaře 2026. Pražírny ji začnou nabízet od března či dubna a my ji pak pijeme v šálku v období jara a léta. Zatímco tedy na podzim ochutnáváme nové loty z Brazílie a Peru, čerstvou etiopskou nebo guatemalskou sklizeň si vychutnáme až v příštím roce.

Export kávy přímo z farmy; zdroj: Mahalaxmi Electricals and Motor Riwainding

Export ve zkratce

Export kávy není jen o samotné přepravě, ale i o celé síti procesů, které určují, kdy a v jaké kvalitě se káva dostane k nám. Velkou roli hrají exportní družstva a obchodníci, kteří sdružují malé farmáře a starají se o to, aby jejich káva prošla potřebnou certifikací a kontrolou kvality. Než se káva naloží na loď, prochází tzv. pre-shipment cuppingem – ochutnávkou, která potvrdí, že lot odpovídá deklarovaným parametrům. V posledních letech se stále častěji využívají ochranné vnitřní obaly (GrainPro, Ecotact), které brání vlhkostioxidaci během dlouhé cesty přes oceán. Logistika navíc ovlivňuje i cenu kávy: zpoždění lodní dopravy, zvýšení nákladů na přepravu nebo celní bariéry se rychle promítají do konečné ceny, kterou vidíme na obalu v kavárně.

Export je tedy nejen technickým, ale i ekonomickým mostem mezi farmářem a naším šálkem.

Přehled sklizní kávy

Kávu si sice vychutnáváme po celý rok, ale jaký region právě přistane v našem šálku ovlivňuje období sklizně, které se liší napříč kontinenty. Kalendář sklizně kávy vám napoví, kdy se můžete těšit na svou oblíbenou kávu. Podotýkáme, že uvedené termíny nejsou příliš stabilní a mohou se rok od roku mírně lišit.

Zdrojem úvodní fotky je 1500mcoffee.

Sdílejte

Návrh bez názvu
Kávovar, co pozná kvalitu? Vědci vyvíjejí senzor, který měří chuť elektronicky

To nejlepší ze světa kávy jednou za měsíc do mailu? Přihlaste se k odběru!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Další články

#filtercoffee (1)
Sezónní sklizeň kávy. Co se děje v říjnu na plantážích a co pijeme v šálku
Káva, stejně jako ovoce nebo víno, má svou sezónu. Možná si při ranním cappuccinu ani neuvědomujeme,...
Autor: Lukáš Bíba
Honest Guide Janek Rubeš o zákulisí českého turismu: Směnárny, restaurace a podvody.
V exkluzivním rozhovoru s Jankem Rubešem odhalujeme zákulisí jeho práce na populárních průvodcích Honest...
ilustrační obrázek
Kolem světa: Co znamená káva v asijských kulturách?
Espresso based, nebo filtr? Klasická otázka, se kterou jste se určitě už někdy setkali. Jen málokdo odpoví...
Jakub Smolka
Barista roku 2025 Jakub Smolka a jeho cesta na World Barista Championship
Letošní květnový Barista roku korunoval Jakuba Smolku, který bude v polovině října reprezentovat Česko...