Ostravský šampionát. 3 soutěže, 3 rozhovory

Na začátku srpna se v Ostravě konala každoročně očekávaná soutěž v té nejlepší přípravě AeroPressu. Doprovázely ji dvě další – u nás poprvé pořádané – menší soutěže, a sice Roasting Battle a Cold Brew Battle. Přinášíme vám krátké rozhovory se třemi výherci této ostravské soutěžní symfonie. 
Náhledovka a fotky

Na AeroPress Championship se každoročně těší spousta nadšenců do kávy a nemusejí to být nutně fandové samotného AeroPressu. Soutěž spočívá přípravě té nejlepší kávy v trojici soutěžících. Tříčlenná porota následně vybere tu kávu, která je z trojice oslovila nejvíc a pošlou ji do dalšího kola. Ten úplně nejlepší proputuje celým pavoukem až na postup na světový šampionát, který se koná v Soulu na konci letošního roku.

Roasting Battle spočíval v upražení neznámé kávy přímo v soutěžní den, a to co nejlépe. Soutěžící dostali zelená zrna a časový prostor na pouhé dva pokusy pražení. Prim tedy spočíval v co nejlepší a nejrychlejší adaptaci na kávu, kterou pražič dostal. Pražilo se na pražičce Link, která se v posledních letech těší velké oblibě – jak pro tzv. sample roasting (pražení vzorků), tak pro pražení právě soutěžních káv.

V neposlední řadě se zde odehrál Cold Brew Battle. Tady měli soutěžící za úkol připravit to nejlepší cold brew při respektování pouze pár jednoduchých pravidel. Mimo jiné se směly do macerátu, který si soutěžící připravil již dny před soutěží, přidávat další ingredience, jež nejsou káva, takže různé ovoce, koření apod. Toho nejlepšího poté vybrala porota v den soutěže.

Už to ale neprodlužujme a pojďme vyzpovídat naše šampiony!

AeroPress Championship

Czech AeroPress Championship ovládl Adam Škarabela, který v napínavém finálovém kole nakonec utrhl zlato a poletí reprezentovat Česko na začátku prosince do Soulu. 

Ahoj Adame, gratulujeme ti k výhře v AeroPressu! Jak ses při vyhlašování cítil?

Ahoj, děkuji! Cítil jsem se dobře. Věděl jsem, že mám natrénováno, a věřil jsem sobě i svému receptu.

soutěž
Ostrava
šampionát
Adam si své vítězství opravdu užívá
Zdroj: Adam Škarabela

Soutěžil jsi letos poprvé, nebo už máš nějakou historii s AeroPress šampionátem a se soutěžením celkově?

Jednalo se o mou úplně první soutěž, dosud jsem zastával pouze roli diváka.

Smysl AeroPressu je ten, že má každý k dispozici tu stejnou kávu a neví, o jaký druh se přesně jedná. Věděl jsi, že to je letos Rwanda? A co byla podle tebe semifinálová káva?

Tipoval jsem Etiopii, ta však přišla až právě v semifinále. Tři různé kávy ve čtyřech kolech představovaly seriózní výzvu. Po skončení jsem se na všechny nemohl nezeptat.

Chtěl by ses s námi podělit o tvůj recept – ten nejlepší z celého Česka?

Jasně, najdete ho na mém Instagramu.


Tady máte Adamův recept na AeroPress ještě jednou:

pozice – obrácená
filtr – 2× NextLevel × Scott Rao, propláchnuté
gramáž – 18 g
mletí – 1Zpresso ZP6S, 47 kliků
voda – Cristaline, 96 °C + pokojová teplota
  1. Nalij 95 g vody o 96 °C
  2. Přidej 18 g kávy
  3. Namoč veškerou kávu (do 0:10)
  4. Rozbij krustu, která vznikla na hladině (v 0:45)
  5. Vytlač přebytečný vzduch a nasaď filtr na AeroPress
  6. Proveď jeden krouživý pohyb s celým AeroPressem (v 1:10)
  7. Stlačuj 30 sekund bez zasyčení (od 1:15)
  8. Přidej 50 g horké vody
  9. Přidej 45 g vody v pokojové teplotě

Těšíš se na AeroPress do Soulu v Jižní Koreji? Probíhají už nějak tvoje přípravy nebo si dáváš odpočinek a připravuješ se zatím „jen“ mentálně?

Těším, těším! Čeká mě hodně práce, ale i zábavy. Momentálně si užívám bloumavé experimentování s novým mlýnkem, Flow Control Filter Cap a s minerály. Přípravou v pravém slova smyslu bych to ale nenazval.

Rádi bychom ti na závěr dali prostor zmínit něco pro tebe důležitého; cokoliv, co bys chtěl předat naší komunitě.

Czech AeroPress Championship 2025 ve mně zažehl dlouho vyhaslý oheň. Vrátil mi chuť do života. Ať už se ve vašem případě jedná o cokoliv, jděte do toho!

Dělejte to, co milujete, a milujte to, co děláte.

Roasting Battle

Roasting Battle měl zajímavý způsob hodnocení. Nejenže jednotlivé roasty ohodnotili zkušení porotci, ale i samotní návštěvníci měli možnost svými hlasy zamíchat s celkovým pořadím. A taky zamíchali! Filip Lindovský se z třetího místa díky hlasům veřejnosti dostal až na místo první a tedy celý Roasting Battle vyhrál. Podotýkáme, že vzorky byly při veškerém hodnocení zcela anonymizované.

Ahoj Filipe. Na vyhlášení jsi měl z úspěchu ohromnou radost (nedivíme se). Co pro tebe výhra znamenala?

Radost byla obrovská, přece jen takový okamžik člověk nezažívá každý den. Pro mě je to velká motivace a potvrzení, že jdu správným směrem. I když se teď více soustředím na jiné oblasti kávy než přímo na pražení (AeroPress, CIGS, Cup Tasters), tahle zkušenost mi otevřela nové možnosti a posunula mě dál. A hlavně mi ukázala, že má smysl neustále zkoušet nové věci.

soutěž
Ostrava
šampionát
Filip s naším národním koordinátorem Kristiánem Křížem
Zdroj: Filip Lindovský

Jak probíhal tvůj vítězný roast? Musel si k tomu přistupovat nějak specificky?

Probíhalo to klidně a soustředěně. Poslouchal jsem každý zvuk, čekal na první „crack” a v tu chvíli jsem doufal, že bude výsledek dobrý. Bylo to takové malé vítězství ještě před samotným koncem. A teď něco osobního – soutěžní balíček s kávou, kterou jsem nakonec odevzdal porotě, vybrala moje máma. Pro mě to ten celý moment přetvořilo v mnohem víc než jen soutěžní výsledek.

A co říkáš vlastně na soutěžní kávu? 

Bohužel jsem neměl možnost ochutnat svou kávu ani kávu ostatních soutěžících, ale věřím, že v takové soutěži špatná káva neexistuje. Každý tam přináší to nejlepší, co umí, a to je na tom krásné.

Měl jsi tu možnost se „doma“ připravit na to, co tě na soutěži čeká, nebo jsi pouze využíval své zkušenosti z velkého pražení?

Upřímně? Nikdy předtím jsem nepražil a ani jsem si to nikde nezkoušel. Byla to premiéra – pár videí na YouTube, rada od kamaráda k nastavení Linku… a pak už jen ostrý start. Šel jsem do toho s tím, že se uvidí, co z toho bude. A nakonec to fungovalo.

Wow, tak to ještě větší klobouk dolů, že ti to tak dobře vyšlo. Jak vnímáš to, že veřejnost měla možnost také hlasovat? 

Mně se to líbí, protože káva je pro všechny, nejen pro porotu. Je skvělé, že i veřejnost měla možnost kávy ochutnat a vyjádřit svůj názor. Nevím, jestli by to fungovalo ve velkých soutěžích, ale v těch menších to dává smysl – fanoušci tak mají šanci užít si skvělou kávu a být součástí celého procesu. Hlasování veřejnosti mě výrazně posunulo – z původního třetího místa podle porotců jsem díky jejich podpoře skončil první. Je skvělé, že hlasovat mohli právě ti, kdo kávu opravdu pijí, protože to soutěži přineslo nový rozměr.

soutěž
Ostrava
šampionát
Krzysztof Dziardziel, který na celou soutěž dohlížel, a Filip
Zdroj: Filip Lindovský

Na závěr bych ti chtěl dát prostor zmínit cokoliv, co bys rád předal naší komunitě nebo někomu konkrétnímu. 

Pro mě káva znamená mnohem víc než jen samotný nápoj nebo soutěžení. Je to můj největší koníček a hlavně cesta, která mě spojuje s komunitou lidí sdílejících stejnou vášeň a vzájemnou podporu. Díky kávovým akcím a dobrovolnictví od roku 2018 mám tu čest poznávat skvělé lidi, získávat nové přátele, učit se od nich a zároveň předávat své zkušenosti dál.

Jsem v soutěžení pořád nováček, co má někdy pocit, že se řídí spíš podle hvězd než podle tabulek. Vždy si však odnáším nejen nové znalosti, ale hlavně pocit, že patřím k něčemu většímu.

Pro mě je právě ta komunita tím nejcennějším – společně rosteme, bavíme se a posouváme kávovou kulturu dál. Ať už vyhraju, nebo prohraju, vždy je to pro mě především o radosti a sdílení s lidmi, kteří milují kávu stejně jako já. I když člověk jednou nebo dvakrát prohraje, neměl by to vzdávat, ale pořád to zkoušet a učit se dál.

Cold Brew Battle

Největším machrem přes cold brew se stal Vít Procházka.

Ahoj Vítku. Jsi první šampion Cold Brew Battle. Letos to byl celosvětově první ročník. Jaké byly tvoje pocity po výhře?

Ahoj. První šampion Cold Brew Battle na světě? To zní přehnaně, ale asi máš pravdu. Každopádně v top 5 se umístili někteří, kteří cold brew nedělali ani desetkrát. Vítězství jsem nečekal. Před odevzdáním vzorku jsem doufal, že nebudu poslední, a top 10 jsem bral jako úspěch. Po ochutnání všech soutěžních vzorků jsem si věřil na top 5. Hodně káv chutnalo podobně a některé byly přehnaně dochucené kdo ví čím. 

soutěž
Ostrava
šampionát
Vítku, je to zlato pravé?
Zdroj: Vít Procházka

Prý se bude tento koncept rozšiřovat do dalších zemí s jedním velkým finále (podobně jako AeroPress) – máš z toho radost? Dává ti tento koncept smysl?  

Koncept je to fajn a jsem rád, že se rozšiřuje. Určitě si rád zasoutěžím znova. 

Mezi pravidly byla možnost využít i například ovoce do macerátu. Využil jsi tuhle možnost? Jaké bylo vlastně tvé výsledné cold brew? 

Využil jsem kůru z pomeranče a skořici. Výsledné cold brew bylo mixem dvou vzorků. Oba připraveny z 35 g kávy, 500 ml vody Cristaline a 0,5 g pomerančové kůry. Jeden měl navíc skořici. Vzorek se skořicí měl výraznou chuť a vůni, tak jsem ho použil jen 80 ml a zbytek byl vzorek bez skořice.

Soutěžní nálada dokáže udělat z běžné praktiky školu, ze které se člověk velmi naučí. Podělil by ses s našimi čtenáři o nějaké tipy, které ses během přípravy na Cold Brew Battle naučil? 

Většinou jsem cold brew dělal 12 až 16 hodin. Naučil jsem se to, že přidávání různých věcí do macerátu může příjemně změnit výsledek a hlavně je to zábavné experimentování. 

soutěž
Ostrava
šampionát
Bohaté ceny byly ve všech soutěžích
Zdroj: Vít Procházka

A na závěr bych ti chtěl dát – stejně jako kolegům – prostor zmínit nějakou message – komunitě, někomu konkrétnímu… je to na tobě.

Chtěl bych poděkovat Natušce za pomoc při ochutnávání a za nápad se skořicí. 

Závěrem

Chtěl bych moc poděkovat klukům za jejich čas, který věnovali jak tomuto rozhovoru, ale také té angažovanosti v těchto komunitních akcích a soutěžení. Ať už to je AeroPress, Barista roku nebo Latte Art.

Čím více zapálených lidí budeme u nás mít, tím více bude stoupat kolektivní úroveň našeho kávopičství i kávopřípravičství. 

 

Sdílejte

Open de Cata
Open de Cata 2026. Soutěž, kde se zase srká, ale trochu jinak

To nejlepší ze světa kávy jednou za měsíc do mailu? Přihlaste se k odběru!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Další články

hacienda la esmeralda
Kam investuje Hacienda La Esmeralda rekordní milionový výdělek za 20 kilo kávy?
Panamská farma Hacienda La Esmeralda přepsala dějiny výběrové kávy – 20 kg promyté Geshi se v srpnu 2025...
cappuu
Jak jsme dělali kafe, než přišel latte art. Éra skořice a sněhových čepic
Vzpomínka na dobu, kdy cappuccino zdobila spíš lžíce pěny než ladný tah konvičkou. Kdy posypka ze skořice...
beverages
Kvíz: Kávové nápoje
Prvního září si žádá zákeřný testík. Tak co, myslíte si, že mluvíte plynule kávovou řečí? V našem kvízu...
překapávač dripper
Těch překapávačů už je nějak moc. Jak si v nich vybrat?
Máte doma poněkud starou V60 a chtěli byste si udělat radost nějakým novým překapávačem? Nebo nedejbože...