Prázdniny již máme úspěšně za sebou, podzim klepe na dveře a spolu s ním vyhledáváme vnitřní aktivity stále častěji. Čeká nás upršený víkend? Chladnější počasí? Nebo jenom chcete nahlédnout zpět do historie? V tom případě by pro vás mohl být výlet na zámek tou pravou příležitostí. A co takový výlet zkombinovat s vysedáváním v kavárně? Protože teplý šálek s kávou dokáže v upršeném dni zvednout náladu! Jenže kde na zámku vzít dobrou kávu – a ještě ke všemu výběrovou?
Vydali jsme se za vás prozkoumat, zda vůbec zámky s výběrovou kávou existují. A již samotná existence tohoto článku nám napoví, že ano, napříč republikou jich najdeme hned několik!
Výběrová káva na českých zámcích
Zámecké stavby nabízí unikátní prostory, kde to kavárnám může velmi slušet. Po celé České republice najdeme hned několik míst, kde si můžeme prohlédnout historické prostory a přímo v jejich komplexech si vychutnat skvělou kávu. Proč se zde vlastně rozhodli pro výběrovou kávu? A co na to říkají jejich zákazníci?

Různé přístupy, jedno je společné – výběrová káva
V každé z kaváren k tomu přistupují trochu jinak. Ať už jde o kompromis v podobě vyvážené směsi a jednoho mlýnku nebo experimentování s pražírnami a celého arzenálu mlecích zařízení. Na zámku v Lysicích například vsadili na lokálnost: „Od dubna letošního roku provozujeme kavárnu Nové café Dubsky. Zůstali jsme u našeho osvědčeného dodavatele kávy – u pražírny Gill’s.“ V nedalekém Kunštátě také provozují Švancarovu cukrárnu, kde s pražírnou navázali spolupráci jako první. „Kávu si naši hosté od začátku velmi pochvalují, nabízíme k ní zákusky a chlebíčky, které si sami vyrábíme a nechybí ani naše řemeslná zmrzlina.“
Více mlýnků = více variant, aby si vybral doopravdy každý. I tak by se dala popsat nabídka, která se osvědčila na zámku v Ploskovicích. Místní Café Páv nabízí vedle výběrové kávy z pražírny Zoban také „italskou klasiku“. „S pražírnou Zoban jsme začali podnikat zhruba ve stejném období, tak jsme si tehdy navzájem vypomohli. Letos máme poprvé dva mlýnky, druhá káva je z italské Parmy, kterou jsme si vybrali na veletrhu.“
Dva mlýnky, i když s lehce odlišným přístupem, najdeme i v kavárně Oh My Deer Café, která sídlí na zámku v Blatné. „Chceme lidem nabídnout kvalitní kávu, která chuťovým profilem vyhovuje co nejvíce zákazníkům. V kavárně používáme dva mlýnky – na hlavním najdete směs City Blend od Francin Roasters, která tvoří základ nabídky. Druhý mlýnek využíváme pro kávu, kterou pravidelně obměňujeme – většinou jde o jednodruhové výběrovky od lokální pražírny No Brand Roastery. Díky tomu u nás zákazníci mohou vyzkoušet pokaždé něco jiného.“
Stěhování na zámek proběhlo také u známé (dříve) břeclavské kavárny Hostina. Její minulost sahá až do roku 2012, v roce 2021 však přesídlili do Valtic a tím vznikla Hostina Valtice. „V kavárně máme 4 mlýnky. Dva na espresso, jeden pro decaf a jeden na filtrovanou kávu. K pražírnám nejsme loajální, ale různě je měníme a hledáme zajímavé kávy. Mezi stálice však patří Gill’s, doubleshot, Rebelbean a Casino Mocca.“

Poptávka vs. nabídka
Jak to u kulturních památek vlastně chodí? Mohou podniky sázet pouze na turisty, nebo volí komunitnější pojetí se základnou místních štamgastů?
Například na zámku v Blatné jsou hlavními zákazníky turisté. „V letních měsících se mezi turisty objevují i návštěvníci ze zahraničí, nejčastěji z Německa, Rakouska nebo Itálie. Mimo sezónu je provoz klidnější, ale i tak k nám rádi zavítají hosté z větších měst, kteří se k nám často opakovaně vracejí.“ Co naopak trochu chybí jsou místní návštěvníci, což v Blatné přisuzují své lokalitě, která je trochu z ruky od centra města.
Naopak na zámku ve Valticích vnímají svoji pozici oblíbeného podniku mezi místními více. „Jsme moc rádi, že se nám podařilo stát součástí komunity, a dokonce i v plné sezóně slyšíte kamarádské debaty mezi obsluhou a zákazníky. Vážíme si místních, kteří nás navštěvují po dobu celého roku.“ Zejména Čechy vítají na zámku v Lysicích: „Zámek hojně navštěvují zájezdy seniorů, školní výlety i rodiny s dětmi.“

Ať místní nebo cizinec, důležitá je především spokojenost zákazníka. S dobrým produktem a servisem si podnik svoji přízeň získá, a to především na tak unikátním místě, jakým zámky bezpochyby jsou.
Sezónnost na zámcích
Hlavní sezóna je především v létě, kdy jsou zámky otevřené skoro každý den, někde snad s výjimkou pondělí. Kavárny na zámcích se však mohou potýkat také s tím, zda se vyplatí mít otevřeno i mimo sezónu. Jak to tedy je v zimních měsících?
Na zámku v Ploskovicích výhradně kopírují otevírací dobu zámku. „Sezóna u nás začíná v dubnu a končí v říjnu.“
Tak tomu ale není úplně všude. Otevírací dobu podle zámku dodržují také v Lysicích, zde však vychází více vstříc svým zákazníkům. „Kavárnu otevíráme s předstihem a zavíráme o něco později, aby se návštěvníci mohli občerstvit také před a po prohlídce zámku. V zimním období nás můžete navštívit především o víkendech.“
Naopak na celoroční otevírací dobu kavárny narazíte na zámku ve Valticích a také v Blatné. „Záměrně jsme se rozhodli zůstat otevření celoročně. Na začátku nás k tomu vedla snaha poskytnout místním obyvatelům útulné zázemí v chladnějších dnech, třeba při procházce parkem. Postupem času se ale zimní provoz proměnil – i když je obecně klidnější, rozhodně je co nabídnout. Během zimních měsíců pořádáme řadu akcí, zejména v období adventu, kdy se u nás konají vánoční trhy,“ prozradili na zámku v Blatné.
Každý ze zámků je něčím originální – stejně jako kavárny, které se na nich nacházejí. V Blatné se můžete projít v zámeckém parku, který je plný daňků. Bohaté interiéry a zahradu s originální krytou kolonádou najdete na zámku v Lysicích, unikátním místem je celý Lednicko-valtický areál a barokní skvost si prohlédnete na zámku v Ploskovicích. Posezení v kavárně s dobrou kávou a odpočinek jistě na výletě oceníte. Tak vyrazte prozkoumat české zámky, které voní kávou.