Klára

Klára Jedličková

S kávou jsem se poprvé potkala ve svých patnácti letech – při první brigádě v kavárně ve Strakonicích. V té době ještě nebyla výběrovka v našem městě tématem, ale přesto jsem díky náhodě ochutnala první šálek, který mě něčím oslovil. Později jsem se přestěhovala do Prahy kvůli studiu a chtěla jsem u gastronomie zůstat. Nakonec jsem zakotvila v La Forme – a na čtyři roky se z kavárny stalo moje druhé doma. Jelikož studuji výživu a potraviny, začala jsem se zajímat o to, co všechno se v kávě vlastně skrývá. Biologicky aktivních látek je v ní celá řada – a mnohé z nich mají pozitivní účinky na naše zdraví, mnohem širší než jen „nakopnutí“. Když jsem ale hledala ucelený přehled o těchto látkách, nikde jsem ho nenašla. Rozhodla jsem se ho tedy vytvořit sama. Moje bakalářská práce se věnovala právě obsahu bioaktivních látek v kávě a jejich vlivu na lidské tělo. Během psaní jsem si rozšířila obzory víc, než jsem čekala – a kávu dnes vnímám úplně jinak. Tato vášeň mě dovedla až do redakce Káva spojuje.

Motto

Každý šálek má svůj příběh. Já ho jen pomáhám vyprávět.
let praxe v gastru
0
roky studia kvality a bezpečnosti potravin
0
chlupatý miláček
0

Praxe v žurnalistice

1 roků

Jazyky

čeština, angličtina

Co miluji

kávu, sport, pečení, kresbu, kraftové pivo, gastro, svého aussieho

Články autora

Kávovar, co pozná kvalitu? Vědci vyvíjejí senzor, který měří chuť elektronicky

Káva je pro mnohé denní rituál, ale její chuť se odvíjí od jejího pěstování, sklizně, pražení i přípravy. Moderní technologie přinášejí senzory, které "ochutnávají" chemickým rozborem a dokážou odhalit, zda je šálek správně připravený a vyvážený. To, co dříve zvládli jen degustátoři a laboratoře se může brzy dostat k samotným baristům nebo přímo do kávovarů.

Foodpairing a výběrová káva. Co s čím ladí a proč není káva jen ke sladkému

Když se řekne káva, většina z nás si automaticky představí něco sladkého. Cheesecake, čokoládový dort nebo alespoň máslový croissant. Ale výběrová káva má mnohem širší chuťový potenciál – a v kombinaci s jídlem může tvořit zážitky, které vás překvapí víc než sedmichodové menu s vínem.

Kávové pivo. Když se káva spojí s chmelem

Když se řekne „kávové pivo“, většina lidí si představí tmavý stout s chutí pražených zrn. Ale káva v pivu už dávno není jen o těžkých zimních ejlech. V posledních dvou dekádách se stala plnohodnotnou surovinou v rukou sládků po celém světě – od robustních stoutů po svěží kyseláče nebo světlé lagery.