Zbyněk pracuje v QB v Českých Budějovicích, se stánkem objíždí snad všechny festivaly a on ani jeho skvělá energie nejde přehlédnout. Více ho poznáte z rozhovoru, který jsme pro vás připravili. Kvůli spojení s Baristou roku se Cup Tasters nedostává takového mediálního prostoru, a proto jsme velmi rádi, že jej můžeme poskytnout v celém jednom článku.
Co je to cup tasters?
Inu, je to jedna ze sedmi hlavních baristických soutěží. V pohledu logistickém je to ta nejméně náročná (soutěžící potřebuje prakticky pouze cuppingovou lžíci), ale zase velmi náročná z hlediska senzoriky a chutí. Spočívá v tom, že soutěžící musí mezi třemi šálky (ve dvou je stejná káva, ve třetím jiná) rozeznat a vyřadit ten, který tam nepatří – a to 8x během jednoho celého průběhu kola, které trvá maximálně 8 minut. To je při nejmenším 24 ochutnaných šálků. Je také důležité dodat, že kávy jsou si extrémně podobné a dokáže být velmi náročné, až téměř nezvládnutelné kávy od sebe odlišit.

Zdroj: QB coffee
Sám jsem párkrát soutěžil a několikrát se mi stalo, že kávy, které byly rozdílné, chutnaly naprosto identicky. Rozdíl v nich však vždy je a úkolem soutěžícího je ho najít. Nejde tedy o žádnou přípravu kávy, o technické schopnosti či o dodržování hodnotících tabulek a dlouhatánských pravidel. Jde čistě jen o senzorickou přesnost a rychlost. Vítěz je ten, kdo určí nejvíce šálků správně za ten nejrychlejší čas.
Ale teď už ke Zbyňkovi.
Tadeáš: Zbyňku, obhajoval jsi titul z minulého roku, jistě si cítil obrovský tlak! Jak ses při vyhlašování cítil? Očekával jsi výhru?
Zbyněk: Přiznám se, že asi největší tlak jsem si na sebe vytvářel já sám, protože jít do pokusu o obhajobu je vždycky riziko, ale touha podívat se znovu na světový šampionát mě hnala dopředu. Navíc mám vyzkoušeno, že pod tlakem všeobecně funguju nejlíp, takže to vlastně bylo trochu ku prospěchu. Každopádně bych si netroufl říct, že jsem v konkurenci sto soutěžících výhru očekával, sebevědomí tam bylo, ale spíš bych řekl, že jsem doufal a věřil, než očekával.

T: Minulý rok na světovém šampionátu jsi jistě získal spoustu zkušeností – probíhala letos tvá příprava nějak jinak? Jak vlastně probíhala?
Z: Je pravda, že účast na šampionátu pro mě byla jedna velká zkušenost. Nejdůležitější pro mě bylo zjištění, že je reálné poměřovat se s těmi nejlepšími na světě. Je to obrovská motivace a hnací motor pro to tréninky zlepšit, což se nám podařilo. Oproti loňskému roku jsme zařadili větší variabilitu káv, takže jsme měli široké spektrum různých zemí, zpracování, stáří a pražíren. Zároveň jsme letos začali víc blendovat, takže jsme na 6 termosek použili vždy stejnou kávu jako základ a přidávali cca 35 % ostatních káv na každou konvici. A taky jsme přípravu trochu zintenzivnili, takže každý trénink jsme absolvovali 3 soutěžní kola, což v tak krátkém čase taky přidalo na náročnosti.
T: Každý, kdo si stoupne za stůl s nachystanou dráhou pro Cup Tasters, má jiné prožití obtížnosti káv. Bylo to letos pro tebe těžké?
Z: Troufnu si říct, že letošní úroveň obtížnosti byla nejvyšší za všechny 4 roky, co soutěžím, spousta hořkých a starých káv s malými rozdíly. Letos ty kávy extrémně vysušovaly patro, takže o to náročnější bylo poznávat vzorky které jsem ochutnával po nich. Zároveň obtížnost ztěžuje preciznost v přípravě vzorků a trojic od pánů z Maďarska, díky kterým má u nás Cup Tasters opravdu nadstandardní úroveň.
Co považuju za velmi důležité, je nastavení hlavy, protože nervozita – nebo naopak přehnané sebevědomí – dokáží člověka pěkně potrápit.
T: Jaké kávy se tam nejčastěji objevují?
Z: Nedá se úplně říct jaké konkrétní kávy se objevují víc nebo míň. Abych se přiznal, velmi často se při soutěžním kole soustředím na detaily v rozdílech a vůbec nepřemýšlím třeba nad zemí původu, každopádně Csaba s jeho firmou Xorxios, která kávově zajišťuje celou soutěž je zároveň importér zeleného zrna, takže dokáže během roku nasbírat fakt široké spektrum káv, které pak použije. Letos v rámci prvních tří kol nebyla ani jedna trojice, která by se v dalších kolech zopakovala.

Zdroj: QB coffee
T: Často si dělám srandu, že je tvá tajná zbraň spát týden před soutěží zasypaný solí, abys chytil slinu. Co ti pomohlo se kromě trénování na soutěž připravit – jistě nejsou pálivá jídla to jediné, co je lepší vynechat?
Z: Spánek v solné krustě jsem zatím nezkoušel, ale zvážím jeho využití v přípravě na svěťák. Kromě tréninků je pro mě zásadní vynechání veškerého koření včetně soli, pálivá jídla se mě taky netýkají, je to pro mě trošku utrpení, ale každým rokem se s tvorbou jídelníčku zlepšuju a jídlo připravuju lepší a lepší, i když je bez chuti. Nicméně co považuju za velmi důležité je nastavení hlavy, protože nervozita – nebo naopak přehnané sebevědomí – dokáží člověka pěkně potrápit. Zažil jsem už oboje a stálo mě to pokaždé lepší umístění. Takže díky těmto zkušenostem se snažím nastavit hlavu tak, aby fungovala s nejvyšší možnou mírou soustředění. Nenechám se pak tak snadno rozptýlit.
T: Cup Tasters je velmi inkluzivní soutěž (letos soutěžilo 100 srkačů!) a je to pro spoustu lidí úplně první soutěž. Měl bys nějakou radu pro ty, kteří by právě s touhle soutěží rádi začali, ale nemají žádné zkušenosti?
Z: Hlavní rada je, ať do toho určitě jdou, můžu to doporučit každému, vím jak jsem byl sám nervozní před první účastí na soutěži, kdy jsem vlastně ještě ani většinu lidí ze světa kávy neznal úplně osobně, ale atmosféra, která kolem toho byla, mě přesvědčila, že se v tom chci pohybovat pořád. Ono to srkání je totiž jenom taková třešnička na dortu. to nejdůležitější na tom je pro mě kontakt s ostatními kávovými lidmi, zábava a takový to lehký hecování před soutěží i v průběhu, což jsi asi letos poznal, protože jsi toho byl součástí.

T: Svěťák tě čeká na konci tohoto měsíce v Ženevě. Cítíš se lépe připraven než loni? Máš nějaký cíl, co se týče úspěchu a umístění?
Z: Přípravu určitě nepodceňujeme, makáme dál. Cítím se určitě připraven lépe, zejména kvůli tomu, že už vím, do čeho jdu, co mě čeká. Základní cíl pro mě je samozřejmě lepší umístění než v loňském roce, ale lhal bych, kdybych řekl, že tam nejedu s cílem vyhrát. Jestli se to podaří, to je už jiná otázka, ale myslím, že každý, kdo tam jede, má v hlavě ten sen o světovém zlatu.
T: Ondra Cihlář, který u nás vyhrál CIGS, je tvůj soutěžní parťák už nějakou tu dobu a tento rok jedete společně reprezentovat. Jaké je prožívat tyhle úspěchy společně? Je to jistě v něčem unikátní – trénovat jako jeden tým a navzájem se podporovat jako parťáci.
Z: Přiznám se, že když jsme se dozvěděli, že budou mít tyto dvě soutěže finále v Ženevě, tak padla dohoda, že oba vyhrajeme. Pojedeme jako dva zástupci budějcké kávové scény a to, že se to podařilo, je fantastický, takže i v přípravách na světový kola pokračujeme společně. Myslím, že je to velmi efektivní. Snad mi tenhle pohled zůstane i po soutěži! (smích)
T: Díky moc za rozhovor, Zbyňku, budeme držet palce tobě i Ondrovi.
Z: Není za co, díky za prostor – a podporu!
26.–28. června bude probíhat World of Coffee v Ženevě, kde bude Zbyněk reprezentovat Česko ve světovém šampionátu v Cup Taster a Ondřej Cihlář tamtéž v Coffee in Good Spirits (soutěž zaměřená na kávové cocktaily). My tam jako Káva spojuje nebudeme chybět a budeme o průběhu informovat na našich sociálních sítích, takže nás nezapomeňte sledovat.
Za všechny poskytnuté fotografie, včetně náhledového obrázku, děkujeme Zuzaně z QB coffee.