gastro

Filtruj! se vrací: Užijte si den s výběrovou kávou v srdci barokní Prahy

Po dvouleté pauze se do Prahy vrací oblíbený festival filtrované kávy Filtruj! Letos se odehraje v samém srdci historické Prahy – na nádvoří Klementina, kde na vás čeká celodenní ochutnávka výběrové kávy. Přijďte s námi oslavit krásu pomalé kávy a výjimečných lidí, kteří za tím vším stojí.

Naming kaváren aneb jak se bude jmenovat? 

Vymyslet název kavárny se může zdát jako detail, ale opak je pravdou. Správný název kavárny totiž tvoří základ její identity, ovlivňuje první dojem zákazníků a může být klíčovým prvkem úspěchu. V článku se podíváme na různé přístupy k tomu, jak kavárníci pojmenovávají své podniky – od názvů odkazujících na kávu, lokalitu nebo zakladatele, až po poetické a záhadné názvy, které podněcují zvědavost. Hledáte inspiraci, jak pojmenovat kavárnu? Tady ji určitě najdete.

Předvolené dýško aneb když za nás rozhoduje terminál

Jak vnímají zákazníci spropitné v kavárnách? Nechají se ovlivnit předvolenými možnostmi platebních terminálů? A co vede k vaším dýškům?

Barista roku je opět tu! Letos s novou soutěží a pražírnami z Polska

Barista roku 2025 je tady! Letos přináší revoluci v kávových zážitcích – čeká nás nová soutěžní stage, Origami Cup, pražírny z celé Evropy i prostor pro networking a inspiraci. Nenechte si ho ujít – už 16. a 17. května v Královce!

Olomouc čeká 1. května Latte Art thROAdown

Pikola otevřela novou kavárnu v Olomouci a 1. května tam pořádá první venkovní latte art throwdown – thROAdown! Těšte se na kávu, jídlo, hudbu i soutěž s ovesným mlékem ROA. Vstup je zdarma, akce proběhne na Sokolské 7.

Lukáš Kaňovský: 10 let Jizby Luhačovice a zrod pražírny Oh My Bean

Lukáš Kaňovský je pražič a majitel kavárny Jizba Luhačovice, která letos slaví 10 let. Povídali jsme si o vývoji kavárny, ale i o jednom nečekaném dárku, který si nadělili. Řeč byla také o rebrandingu značky. Představujeme vám novou pražírnu Oh My Bean!

Coffeeast Bukurešť: rumunský festival, kde káva spojuje východ i západ

Objevte bukurešťský kávový festival Coffeeast. Jaké kavárny dominují rumunské scéně? A jak se liší kávová kultura v Bukurešti od té české? Přinášíme reportáž z místa, kde káva teprve začíná psát svůj příběh.

Když se u baru probírá život. Pohostinství jako neplacená terapie?

Práce ve službách není jen o podávání kávy či jídla – často se blíží podobě terapie. Kde ale končí profesionální úsměv a začíná emoční zátěž? A proč je psychologie ve službách stejně důležitá jako dovednosti za barem?

Aby se nám u jídla a pití dobře sedělo: židle značky TON

Objevte příběh ikonických židlí TON z Bystřice pod Hostýnem. Navštivte s námi exkurzi do nejstarší továrny na ohýbaný nábytek na světě a poznejte, proč se do jejich designu zamilujete na celý život.

Kvalita kavárenského pohostinství ex post!

Je duben a začíná se pít víc pivo, limo a kávo. Zahrádky okvétají žíznivci, kteří se nevyhnou momentu mezi prvním a druhým pivem nebo pohárem ledové kávy, kdy se jednoduše musí… na záchod. Nojo, ale kudy? A jak to tam vypadá?