Recenze Bala21: Když se probiotika potkají s přírodní fermentací

V této recenzi vám podrobně představíme moravskou značku Bala21, která uvedla na trh nabušený doplněk stravy – PROBIODRINK plný bioaktivních látek přinášející našemu tělu řadu benefitů. Tato značka se nebojí počkat si na dobré věci, vybírat kvalitní suroviny a svými ochucenými drinky zaujmout širší společnost, která ještě zcela nepodlehla trendu fermentace.
Bala21

Kdo, co?

Funkční nápoje zažívají obrovský boom – a není divu. Lidé stále častěji sahají po produktech, které nejen osvěží, ale i podpoří naše zdraví. Právě tady přichází na scénu Bala21 – probiodrink vyrobený z kombuchového octa, bylin a probiotických kultur. Fermentované nápoje mohou svádět k myšlence, jak je to s jejich obsahem alkoholu.

V případě PROBIODRINKU Bala21 je to jasné – generace Z jásá – stoprocentně nealkoholický! Jak je to ale možné, když celý proces výroby stojí na kvašení?

Chemická podstata a princip fermentace

Základem PROBIODRINKU Bala21 je kombuchový ocet – produkt dlouhodobé fermentace čajového nápoje kombucha. Tento proces probíhá díky SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), tedy symbiotické kultuře bakterií a kvasinek (Acetobacter, Gluconobacter, Saccharomyces aj.)

Chemicky jde o postupné přeměny organických látek. SCOBY nejprve přetváří veškeré cukry v oslazeném čaji na ethanoloxid uhličitý. V tuto chvíli ale ještě fermentace nekončí a na scénu přichází právě octové bakterie, které přeměňují veškerý ethanol na octovouglukonovou kyselinu. Výsledkem je kyselejší, antimikrobiálně účinný nápoj s přirozeným obsahem organických kyselin, enzymů a polyfenolů. PROBIODRINK Bala21 tedy neobsahuje alkohol – všechen ethanol je během fermentace zoxidován na kyseliny.

Mikrobiální složení a probiotické kultury Bala21

Nápoj obsahuje acidorezistentní probiotické kmeny, které samy o sobě přežijí průchod kyselým prostředím žaludku a působí až ve střevech. Tyto bakterie tedy nejsou stabilizovány proto, aby prošly v nezměněné podobě trávicím traktem, ale aby byly životaschopné i po pasteraci, která zaručuje taktéž delší trvanlivost a zdravotní nezávadnost nápoje. Ačkoliv se na etiketě dočteme, že se v plné síle jejich účinky uplatní již v tenkém střevě, hlavním polem působnosti je střevo tlusté. Právě tam dokážeme pocítit pozitivní účinky probiotických kultur. Jaké kmeny bakterií do sebe tedy nápojem dostáváme?

Lactobacillus rhamnosus 

Tato tyčinkovitá bakterie dokáže vytvářet biofilm na povrchu střevní sliznice, čímž brání uchycení patogenních mikroorganismů (např. E. Coli, Salmonela). Tím pomáhá udržet rovnováhu mikrobiomu a zlepšuje obranyschopnost střev. Produkuje mléčnou kyselinu a antimikrobiální peptidy – bakteriociny, čímž snižuje pH ve střevech a potlačuje tak růst škodlivých bakterií. Aktivuje produkci imunoglobulinů, podporuje činnost makrofágů a působí preventivně proti střevním infekcím a průjmům zejména po antibiotikové léčbě. Má též metabolické a trávicí účinky. Napomáhá štěpení laktózy (mléčného cukru), což ocení zejména jedinci s laktózovou intolerancí. Zlepšuje vstřebávání minerálních a bioaktivních látek, jako je vápník, hořčík, železo, rostlinné polyfenoly a katechiny a podílí se na syntéze vitaminů skupiny B.

Bifidobacterium breve

B. breve patří mezi první bakterie, které kolonizují střeva novorozence. Postupně se stává součástí zdravé střevní mikrobioty i v dospělosti – zejména u jedinců s pestrou rostlinnou stravou. Rozkládá složité sacharidy, oligosacharidy a vlákninu, které jiné bakterie neumí využívat. Produkuje mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA) – především octovoumléčnou, které vyživují buňky střevní sliznice, snižují taktéž pH střevního prostředí a inhibují růst patogenních mikroorganismů. Zpevňuje střevní epitel a brání průniku toxinů do krve. Posiluje lokální imunitu střev, zlepšuje trávení, snižuje nadýmání a ulevuje při zácpě.

Bifidobacterium animalis subsp. lactis

Tento kmen patří mezi nejodolnější bifidobakterie – snáší kyselé pH i žlučové soli, což mu umožňuje přežít průchod trávicím traktem a kolonizovat tlusté střevo. Proto se často používá v probiotických potravinách a nápojích. Zmírňuje zánětlivé reakce organismu a podporuje regeneraci střevní stěny. Spolu s L. rhamnosusB. breve vytváří synergický probiotický komplex kombinaci, která podporuje trávení, detoxikaci i imunitu.

Jako běžný spotřebitel si dokážu představit, že těch cizích slov a zkratek na obalu je až až. Pojďme si v tom tedy udělat trochu pořádek. CFU (Colony Forming Units) udává počet životaschopných buněk mikroorganismů. CFU neudává celkový počet buněk, ale jen počet těch, které jsou schopny růstu a rozmnožování. Mrtvé nebo poškozené buňky (např. po pasterizaci nebo sušení) se do výsledku nezapočítávají, protože nejsou schopny tvořit kolonie, které osidlují střevo. Čím větší je CFU, tím větší je množství aktivních kultur, které mohou ovlivnit náš mikrobiom. Produkt PROBIODRINK Bala21 využívá tyndalizované bakterie, nemluvíme tedy o koloniích tvořících jednotky. U bakterií a probiotik v drinku hledíme na to, jak člověk využívá účinky nebo produkty těchto mikroorganismů. Přibližně polovina populace trpí syndromem propustného střeva. Zjednodušeně to znamená, že se nám ve střevech tvoří dírky, které ve vysokých koncentracích propouštějí do krevního oběhu chemické látky – a bohužel, taktéž ty nežádoucí.

Tyto tyndalizované bakterie, které si i tak zachovávají bioaktivní látky, jsou stabilizované, aby zacelily tyto „dírky“ a dovolily osídlení střev žádoucí mikrobiotou. Za přítomnosti kyselého prostředí kombuchového octu je navíc zabráněn růst nežádoucích mikroorganismů.

Složení a bioaktivní látky

Fermentace není jen o chuti – je to biochemická továrna na vitální látky. V PROBIODRINKU tak najdeme probiotika a prebiotika – látky, které bakterie vyživují – a o těch už jsme si řekli až dost. Fermentační proces přirozeně vytváří enzymy – invertázu, proteázu a amylázu – které usnadňují trávení a vstřebávání živin. Vznikají také vitaminy skupiny B, které podporují energetický metabolismus, nervový systém a obranyschopnost organismu. Dalšími velmi důležitými produkty fermentace jsou organické kyseliny. Octová, glukonová a glukuronová kyselina pomáhají při detoxikaci jater, snižují pH trávicího traktu a podporují růst prospěšných bakterií. Zlepšují trávení, mají antimikrobiální účinky a pomáhají tělu přirozeně vylučovat toxiny. Nápoj je připravován z čajového výluhu, což nám napovídá, že zde najdeme i četné množství katechinů. Jedná se přírodní flavonoidy obsažené především v čaji, v menších množstvích také v kávě, kakau nebo červeném víně. Tyto látky patří mezi nejsilnější antioxidanty. Chrání buňky před oxidačním stresem, brání oxidaci “špatného” LDL cholesterolu. Zvyšují též elasticitu cév, čímž mohou snižovat krevní tlak. V neposlední řadě zlepšují citlivost tkání na inzulin a snižují tak hladinu glykemie. Dle výzkumů mohou přispívat k prevenci neurodegenerativních onemocněni jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba.

A co když ty octové chutě zrovna nevyhledávám?

PROBIODRINK Bala21 propojuje svět fermentace, čaje, ale také bylin a ovoce, čímž vzniká ještě komplexnější nápoj. 
V nabídce se tak setkáme s ochucenými alternativami – red berry, orange, ginger, bitter herbal nebo yerba mate. Tyto produkty se pak liší v malé míře ve funkčnosti a nutričním složení, ale především v druhu použitého čajového výluhu. Na výběr tak máme zelený, černý čaj, rooibos, assam nebo yerba mate.

Právě produkt PROBIODRINK „yerba mate“ je už trošičku volba pro fajnšmekry s obsahem cukru pod 0,7 g/100 ml jako zbytkové množství po kvašení bez následného doslazování. Jedná se tedy o suchý drink, který by mohl být potenciálně vhodný i pro diabetiky. Bitter herbal probiodrink pak nabízí další bioaktivní látky, které přecházejí z bylin do drinku. Jedná se o březové listy (Betula pendula), které obsahují četná množství flavonoidů (hyperosid, quercetin), saponiny, třísloviny a silice. V nápoji Bala21 zvyšuje detoxikační a odvodňující efekt, pomáhá organismu vylučovat odpadní látky, které vznikají přirozeně v metabolickém procesu. Pelyněk pravý (Artemisia absintium), obsahující horčiny (absinthin, anabsinthin) a silice (thujon a azuleny), tvoří v nápoji klíčovou hořkou složku, která nastartuje trávení a má detoxikační synergii s ostatními obsaženými bylinami. Poslední použitou bylinkou je benedikt lékařský (Cnicus benedictus), disponující hořčinou cnicin, flavonoidy, tříslovinami a slizovými látkami. V kombinaci s pelyňkem tvoří hořký digestivní komplex, který stimuluje trávení, a zároveň s břízou podporuje očistu organismu.

A co ten zabijácký cukr?

Když se teď trošku hnidopyšsky budeme rýpat ve složení a poměru jednotlivých živin, zjistíme, že celé balení 330 ml PROBIODRINKU Bala21 obsahuje cca 60 kcala to je velmi málo. Toto ocení zejména jedinci s redukční dietou. A za to – palec nahoru a borec nakonec!

V celé láhvi je přibližně 14 gramů cukru, což odpovídá asi 3,5–4 čajovým lžičkám cukru. To nezní úplně jako zdravá výživa.

Důležité je uvědomit si, že cukr zde slouží nejen k dochucení, ale i jako substrát pro fermentaci, při které probiotické bakterie část cukru spotřebovávají.

Výsledný obsah je proto nižší než vstupní množství a přesto láhev PROBIODRINKU obsahuje zhruba polovinu cukru než běžné limonády. Lze tento nápoj tedy bezesporu považovat za zdravou variantu nynějších slaďáren, ačkoliv se nejedná o limonádu, ale doplněk stravy. Ale požitek může přinést podobný – minimálně osvěžení.

„Bez laktózy“, „vegan“, „vhodné pro těhotné a děti“

No. Tohle zní jako dobrý marketingový tah ne? Nicméně, zkusme si trochu objasnit, co se za tím skrývá. Kofein (v kávě, kakau, energetických nápojích) a tein (v čaji) jsou chemicky totožné látky – 1,3,7-trimethylxantin. Rozdíl je pouze v tom, že v čaji se kofein váže na polyfenoly (např. katechiny, taniny), které zpomalují jeho vstřebávání. Výsledný účinek na organismus je ale ve výsledku srovnatelný. 

U těhotných žen se odbourávání kofeinu zpomaluje – hormony snižují aktivitu jaterního enzymu a kofein zůstává v těle 2–3× déle. Prochází placentou, ale plod nemá enzymy k jeho rozkladu, tím pádem může ovlivnit spánek a srdeční rytmus plodu, snižovat porodní hmotnost a nepříznivě ovlivnit jeho růst. 

Bezpečný příjem kofeinu pro těhotné ženy je do 200 mg denně, což znamená, že PROBIODRINK Bala21 s nulovým obsahem kofeinu (např. „red berry“ one) nepřestavuje žádné riziko pro budoucí maminky.

Histamin

V malém množství je histamin přirozenou součástí fermentovaných potravin a nápojů – podporuje chuť a aroma. Při nekontrolované fermentaci (špatná hygiena, přehřátí, dlouhodobé skladování) mohou růst bakterie rodu Enterobacter, Morganella, Lacobacillus hilgardi nebo Pediococcus, které ho nadměrně tvoří. U citlivých osob nebo při nedostatku enzymu diaminoxidázy (DAO) dochází k hromadění histaminu v těle – vzniká histaminová intolerance. Ta se přirozeně projevuje svěděním, zarudnutím, kopřivkou, bolestmi hlavy nebo migrénami či zažívacími potížemi. V moderní výrobě se ale používají vybrané kmeny bakterií, které histamin netvoří. Navíc se důkladně kontroluje pH, teplota i doba fermentace a sleduje se počet CFU. Díky tomu mají tyto produkty minimální nebo nulový obsah histaminu a jsou vhodné i pro citlivé osoby.

Senzorická analýza

Když jsme se pustili do senzorické analýzy PROBIODRINKŮ Bala21, rychle jsme zjistili, že nejde jen o ochutnávání, ale spíše o sérii malých nálad a vzpomínek v lahvi. Original PROBIODRINK se stal naším výchozím bodem – referenčním vzorkem. Lehce jablečný tón, plnější tělo a přirozená sladkost v nás vyvolávaly pocit takového prvního nádechu, díky kterému si člověk ujasní, jak zhruba bude zbytek kolekce působit. Kombuchový základ byl cítit, ale nepřebíjel – spíš připomínal, z čeho nápoje vycházejí.
A pak přišel Bitter Herbal – a rázem jsme nebyli v degustaci, ale doma u babičky na zahradě, s bylinkovým sirupem v ruce.

Medově-bylinková vůně a jemná hořčinka v nás probouzely nostalgii – několikrát padla věta „to je jak dětství v lahvi“.

Přesto jsme se pozastavili nad názvem – slovo „bitter“ evokovalo něco mnohem drsnějšího, než co jsme reálně ochutnali, a mohlo by část zákazníků zbytečně odradit.

Yerba Mate naopak působil odtažitěji – nejméně sladký, suchý a s lehčím tělem vyvolával dojem nápoje, u kterého je potřeba „najít si k němu cestu“. Čistá dochuť byla pozitivně vnímána, ale celkový prožitek působil pro některé až příliš stroze.

Ginger přinesl svěžest, ale část týmu měla pocit, že mu chybí výraznější „zázvorová jiskra“, kvůli které by zanechal silnější dojem. Byl vnímán jako „příjemný, ale ne úplně dotažený“.

Orange se naopak projevil jako nejšťavnatější a nejhravější – evokoval organickou ovocnou limonádu typu Fanta a působil energicky. Red Berry vyvolával asociace letních limonád a vzpomínek na sběr červeného ovoce; kombinace mírné kyselinkymelasové sladkosti ale ne všem seděla ve stejné míře.

Z recenzního pohledu tedy kolekce nápojů PROBIODRINK Bala21 nabízí různě naladěné varianty – některé více emocionálně zapamatovatelné, jiné spíše neutrálně přijatelné, a pár z nich vyvolávajících v týmu rozdílné názory. Společným jmenovatelem je snaha o přirozenost a pitelnost, nicméně intenzita chuti, míra sladkosti či komplexnost jednotlivých variant mohou oslovit různé typy konzumentů rozdílně. Nejde tedy o jednoznačně vyrovnanou kolekci bez slabších míst, ale spíše o paletu, ve které si každý může najít „svou“ náladu – pokud je ochoten přijmout, že ne všechny chutě míří stejným směrem.

Závěrem

Bala21 ukazuje, že probiotický nápoj PROBIODRINK nemusí být jen laboratorně přesným „functional shotem“, ale může být i chuťovým zážitkem, který propojuje fermentaci, čajovou kulturu a bylinkové extrakty s jasnou vizí podpory zdravého trávení a mikrobiomu. Na poli doplňků stravy se tak řadí mezi produkty, které staví nejen na účincích, ale i na příběhu a emoční hodnotě – a v tom se jí daří oslovit jak „zdravě žijící“ jedince, tak zvědavé hledače nových chutí.

Z pohledu složení a technologického zpracování má značka pevné základy – kombuchový ocet jako funkční matrix, acidorezistentní kmeny bakterií, fermentační produkty podporující trávení a pečlivě volené byliny dodávají Bala21 legitimitu na poli moderní výživy. Přesto kolekce ukazuje pestrost ve vnímání chutí – některé varianty evokují nostalgii a přinášejí zážitek, jiné působí spíše jako funkční doprovod pro specifickou skupinu konzumentů, kteří vyhledávají sušší a strožejší profil.

Celkově Bala21 představuje zajímavého hráče mezi probiotickými nápoji – autenticita PROBIODRINKU, sázka na fermentaci a snaha o smysluplnou kombinaci účinku a chuti naznačují, že jde o značku, která má potenciál dlouhodobě růst a dál si hledat své publikum. Ať už vás osloví bylinková jemnost Bitter Herbal, nebo se budete muset k Yerba Mate postupně propracovat, PROBIODRINK Bala21 vás minimálně nenechá chladnými – a to je ve světě funkčních nápojů rozhodně krok správným směrem.


Tento text vznikl jako placená spolupráce se značkou Bala21. Výsledné hodnocení tím nebylo nijak ovlivněno, protože na testování produktů se dobrovolně a bez jakéhokoli honoráře podíleli nezávislí hodnotitelé

Fotografie: Markéta Sladkovská

Sdílejte

Návrh bez názvu
Kávovar, co pozná kvalitu? Vědci vyvíjejí senzor, který měří chuť elektronicky

To nejlepší ze světa kávy jednou za měsíc do mailu? Přihlaste se k odběru!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Další články

Bala21
Recenze Bala21: Když se probiotika potkají s přírodní fermentací
V této recenzi vám podrobně představíme moravskou značku Bala21, která uvedla na trh nabušený doplněk...
world barista championship Jack Simpson barista
Co nám přinesl World Barista Championship 2025?
Arrivederci! Loučíme se s dalším vyvrcholením soutěžní sezóny. Milán zatáhl záclony, vyprovodil šampiony...
Gorvits
Umění (s) kávou: Příběh malířky Anny Gorvits
Připravit dobrou kávu, najít v zrnkách ty nejlepší chutě a správnou přípravou je vyzdvihnout, to je umění....
Prague Coffee Festival
Prague Coffee Festival opět provoní Holešovice kávou
Prahu znovu zaplní napražená káva – 15. a 16. listopadu. Počkat! Letos to nebude na Holešovické tržnici!...