Open de Cata 2026. Soutěž, kde se zase srká, ale trochu jinak

Dlouhé roky jsme sledovali spíše velké soutěže pořádané pod záštitou SCA. Poslední dobou stále častěji vídáme vzestup nových (často menších) soutěží, které nevyžadují tak náročné přípravy a může se do nich přihlásit téměř každý. O to se snaží i Open de Cata.
Open de Cata

Soutěž je pořádána importéry zeleného zrna Mare Terra Coffee. Open de Cata existuje již asi 8 let, během nichž vychytávali detaily a perfektní formát soutěže. Abyste si v minulosti zasoutěžili v Grand Finale museli jste se buď nákladně zaregistrovat, nebo dostat pozvánku; žádná předkola (pre-opens) nebyla. Letos, s Grand Finale v květnu 2026 v Barceloně, se to mění a Mare Terra konečně šlápli do pedálů. Představili předkola, která se konají různě po světě, a to od června 2025 do dubna 2026. V tomto čase mohou soutěžící porovnat své síly s ostatními na pre-opens a kvalifikovat se do Grand Finale.

Soutěž není nijak elitářská (je pro všechny) a přesto nabízí obrovský cenový fond ve výši 25 000 euro – vítěz Grand Finale v Barceloně vyhraje 15 000 €. Jde tedy opravdu o hodně a takovou soutěž nelze přehlédnout!

Open de Cata
Cup Tasters
Loňští výherci Open de Cata
Zdroj: MareTerra Coffee

Představení soutěže Open de Cata

Open de Cata je nový formát cup tastingové soutěže, tedy soutěže, kde jde primárně o chutnání (cuppování) kávy. Jak jsem již naznačil – nejde o soutěž pořádanou pod hlavičkou SCA (Specialty Coffee Association) a ani příliš nepřipomíná pravidla Cup Tasters. (O Cup Tasters jsme také napsali článek; v němž jsme vyzpovídali letošního výherce.) V Open de Cata nemusíte pouze vybrat kávu, která do trojice nepatří, a tohle zopakovat během 8 minut 8krát – musíte hlavně memorovat.

První kolo – senzorická paměť

Soutěžící dostane 15 minut přípravného času, kdy se seznámí s šesti kávami ze tří různých originů – z Jižní Ameriky, Střední Ameriky a Afriky. Během tohoto času má přístup k původu zrna, farmě a způsobu zpracování, včetně odrůdy. (Těchto 6 káv je pečlivě vybráno organizátory a vždy se v nich nacházejí dvojice stejných zemí původu. Liberecké kolo, které nás teprve čeká, může mít například 2 Keni, 2 Mexika a 2 Brazílie.) Tohle opakování originů zvyšuje celkovou náročnost soutěže. V tomto přípravném čase má soutěžící za úkol kávy ochutnat, analyzovat a zapamatovat si jejich unikátní aspekty. Může si i dělat poznámky na papír, které později využije.

Druhá fáze kola je o slepém cuppingu těchto šesti káv a správném přiřazení. 12 nejrychlejších a nejpřesnějších ve svém výběru postupuje do semifinálového kola.

Semifinále – přesnost a rychlost

První fáze tohoto kola je velmi podobná prvnímu. Největší rozdíl je ten, že 6 káv pochází již jen ze dvou různých originů – což vyžaduje ještě větší cit pro detail. V tomto kole nemá soutěžící žádné informace o původu zrna. Musí správně přiřadit kávy podle chuti.

Druhou fází je triangulace, kterou dobře známe právě z Cup Tasters – jen s rozdílem, že triangulací není 8, ale pouze 6 (a jen 6 minut).

Body z obou fází se sečtou a 8 nejlepších postupuje do finále.

Finále – jeden origin

Tohle kolo probíhá stejně jako první kolo a první fáze semifinále. Že by to mělo být těžší? No, těch 6 káv pochází jen z jediného originu, a tedy jsou mezi nimi ty nejmenší rozdíly, což z tohoto kola dělá velmi náročnou senzorickou výzvu.

Kdo má nejvíce správně přiřazených káv za ten nejkratší čas, stává se vítězem pre-open a postupuje do Grand Finale v Barceloně.

Open de Cata
Cup Tasters
Průběh soutěže Open de Cata
Zdroj: MareTerra Coffee

Dvě velké výhody oproti Cup Tasters

Výhodou téhle soutěže jsou hned dvě věci. 

1. Při menším počtu vzorků se člověk tolik senzoricky neunaví a dokáže u většiny kávu pečlivě analyzovat – Open de Cata netlačí s časem tolik jako Cup Tasters. Pokud se ale chcete dobře umístit, čas, za který dokážete odsoutěžit, je velkým faktorem pro výhru.

2. Praktiky, na nichž Open de Cata stojí (memorování, analyzování kávy a jejich rozdílů), se dají dobře aplikovat do nejen pražírenské praxe. Takže se necítíte, že trénujete pouze na soutěž, jako tomu je často u Cup Tasters, ale také do praxe, již denně vykonáváte.

Jaké to bylo pohledem soutěžícího?

Zeptal jsem se kamaráda Denise Kramáře, který nejenže má zkušenosti s Cup Tasters, ale také soutěžil ve varšavském kole Open de Cata, jaké to pro něj bylo a jak by takový formát soutěže hodnotil. (Je to také dvojnásobný Barista roku!)

Tadeáš: Jak sis Open de Cata užil? Jak bys takový formát soutěže hodnotil?

Denis: Soutěž jsem si užil moc! Formát mě velmi baví a přijde mi skvěle využitelný v běžné pražírenské práci. Nejvíce se podobá sourcingu kávy nebo jejímu QC (quality control, pozn. red.). Člověk se musí nad každou kávou zamyslet, najít mezi nimi rozdíly, kterých se dá chytit, a připravit si strategii na slepé přiřazování. Zároveň to klade větší nároky na senzorickou paměť a systematičnost než Cup Tasters. To mě hodně baví a zjistil jsem, že mi to i docela sedí.

T: Bylo to pro tebe náročné? Výkonnostně i stresově?

D: Náročné to bylo poměrně hodně. Největším faktorem pro mě byla senzorická únava. V druhém dni soutěžícího čeká v podstatě pět intenzivních cuppingů káv během pár hodin, což je extrémně náročné na soustředění, ale i na stav chuťových pohárků. Jakmile jsou na stole hodně intenzivní fermentované kávy s vysokou aciditou, hodně to svírá ústa a také to v tom objemu kávy otupuje senzoriku. Stres samozřejmě hrál roli a řekl bych, že mě dohnal ve finále, kde už jsem si až moc uvědomoval, že je na dosah super výsledek. To se taky podepsalo na mém finálovém výkonu.

T: Odnesl sis nějaké zkušenosti z takového formátu soutěže? Přece jen je to velmi podobné Cup Tasters, který si již párkrát absolvoval.

D: Zkušeností jsem si odnesl spoustu. Proto jsem se rozhodl tomu dát ještě jednu šanci v Liberci. Oproti Cup Tasters mi tato soutěž sedla mnohem více a baví mě její rozmanitost. Zároveň bylo skvělé si porovnat zkušenosti a výsledky se spoustou šampionů Cup Tastingu, kteří se této soutěže v Polsku účastnili, a pro které to taky byla nová zkušenost. Nestačí mít dobrou chuťovou paletu, člověk musí kávě i rozumět a vědět, co v ní hledat. U Cup Tasters jsem většinou pohořel na množství vzorků a na konci soutěžního času už jsem byl senzoricky na dně. V této soutěži je vzorků méně a není to tak vysilující.

T: Díky moc za tvůj čas!

Open de Cata
Cup Tasters
Jednotlivé kávy se připravují jako batch brew.
Zdroj: MareTerra Coffee

Zkusíte to?

Některé velké soutěže se vzhledem k náročnosti mohou zdát poněkud elitářské (Barista Championship je krásná soutěž, ale bez obrovského budgetu si nezasoutěžíte). A právě takových soutěží, které jsou méně závislé, je v kávovém světě potřeba! Jsou to ty soutěže, které nadchnou baristy pro něco nového a neotřelého nebo naplní mladé baristy soutěžním duchem a přinutí je zlepšit své kávové dovednosti a rozšířit obzory. Nemyslím jen Open de Cata, které má velké zázemí, ale i soutěže jako byl letošní Cold Brew Battle, Roasting Battle, Espresso Tonic Championship a mnohé další. Například společně s libereckým pre-open kolem Open de Cata (13.–14.9.) se koná také malá soutěž G-Battle.

Tak směle do soutěžení! Nikdy nebyl lepší čas začít.

Zdroj titulního obrázku: MareTerra Coffee

Sdílejte

Náhledovka a fotky
Ostravský šampionát. 3 soutěže, 3 rozhovory

To nejlepší ze světa kávy jednou za měsíc do mailu? Přihlaste se k odběru!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Další články

Open de Cata
Open de Cata 2026. Soutěž, kde se zase srká, ale trochu jinak
Dlouhé roky jsme sledovali spíše velké soutěže pořádané pod záštitou SCA. Poslední dobou stále častěji...
hacienda la esmeralda
Kam investuje Hacienda La Esmeralda rekordní milionový výdělek za 20 kilo kávy?
Panamská farma Hacienda La Esmeralda přepsala dějiny výběrové kávy – 20 kg promyté Geshi se v srpnu 2025...
cappuu
Jak jsme dělali kafe, než přišel latte art. Éra skořice a sněhových čepic
Vzpomínka na dobu, kdy cappuccino zdobila spíš lžíce pěny než ladný tah konvičkou. Kdy posypka ze skořice...
beverages
Kvíz: Kávové nápoje
Prvního září si žádá zákeřný testík. Tak co, myslíte si, že mluvíte plynule kávovou řečí? V našem kvízu...