Znáte chai latte [čaj laté]? Jde o nápoj připravovaný ze směsi koření vyluhovaného v napěněném mléku. Chai latte vznikl spojením klasického východního (nejčastěji indického) chai koření a západní latte kultury. Pravý chai latte je tedy připraven z indického kořeněného čaje (chai masala) a napěněného mléka. V chai latte by se měla objevit skořice, kardamom, černý pepř, hřebíček a černý čaj – přidáním dalšího koření se rozrůzňují jednotlivé původy tohoto starodávného nápoje i různé značky napříč trhem. V kavárnových chai směsích je často přidaná třeba vanilka. Když do takového chai latte přidáte navíc shot výborného espressa, vznikne nám tzv. dirty chai latte.

Dýňové, nebo také „pumpkin spice“ latte, pochází (stejně jako samotná dýně) z Ameriky. Evropští kolonizátoři dýni hned začlenili do spousty receptů. První recepty na dýňový koláč pochází z roku 1670 a tehdy býval spíše slaný, což se začalo měnit až na konci 20. století. Do sladkých koláčů se k dýni přidávala směs koření – skořice, muškátový oříšek, zázvor, hřebíček, pepř. Vyjmenované koření se brzy stalo typickou chutí podzimní sezóny. Tak proč takový sladký a kořeněný dýňový koláč nepřetavit do něčeho tekutého? První pumpkin spice se objevilo v nabídce amerického Starbucksu. Byl to nápad zaměstnance Petera Dukese. Latte doplnil skořicí, hřebíčkem, kořeněnou dýňovou omáčkou a nahoru přidal kopeček šlehačky, kterou poprášil dýňovým kořením. Dnes je dýňové latte v nabídkách většiny kaváren a s jistotou můžeme říct, že označuje v kavárenském světě start podzimní sezóny.

Kdo na přicházející sychravé dny potřebuje něco trochu silnějšího, jistě si vybere irskou kávu. Tradiční irský nápoj namíchal poprvé barman Joe Sheridan ve městě Shannon roku 1943. Joe pracoval v hotelu u letiště a míchal jej zákazníkům, kteří čekali na svůj let. K přípravě irské kávy potřebujete irskou whisky (tradičně Jameson), filtrovanou kávu (doporučujeme spíše kakaový až oříškový chuťový profil), třtinový cukr a smetanu na šlehání. Panák whisky s třtinovým cukrem zapálíme a necháme část alkoholu vyhořet. Následně přidáme filtrovanou kávu, dobře promícháme a nakonec to nejdůležitější – šlehačka. Neočekávejte žádný kopec ze spreje. Smetana na správnou irskou kávu se musí vyšlehat metličkou nebo šejkrem do polotekuta a následně se přes lžíci nalije tenká, asi centimetr až dva silná vrstva mikropěny, která vám vytváří příjemný teplotní kontrast při pití.

Tyto a další nápoje se už vyskytují nebo se čím dál častěji objevují v nabídkách kaváren a vy se už nyní nemusíte bát, že v nich budete mít zmatek.