Všude samý led, venkovní teploty rostou a s nimi i poptávka zákazníků po ledových nápojích. Podniky se připravují: ať už výběrem spolehlivých ledovačů, koupí nových velikostí kelímků na odnos drinků s sebou nebo kompletní změnou letní nabídky. A tak se jistě lehce stane, že je ne jeden zákazník zmatený a s výběrem kávy si najednou neví rady. Pojďme se společně podívat na rozdíly a jednotlivé druhy ledových nápojů, představíme si i ty, které si zvládnete hravě připravit také u vás doma.
Letních nápojů a jejich názvů je mnoho. V dnešním článku nás však budou zajímat ty, které obsahují kávu a hned na začátku si je rozdělíme do dvou skupin: ty které jsou na bázi espressa (k jejich přípravě potřebujeme espresso kávovar) a ty k jejichž přípravě nám vystačí alternativní způsob přípravy kávy (například V60).
Cappuccino na led? Nebo raději espresso tonic?
Odvážím se říct, že tyto nápoje patří ke stálicím mnohých kaváren. Jejich příprava doma je lehce složitější a často jsme brzděni technologiemi, které prostě naše domácnost nevlastní. Na led jde připravit téměř cokoliv, nesmíme však zapomínat, že nápoje mnohdy vypadají jinak, než jsme zvyklí u jejich teplých variant.
Od espressa přes cappuccino až k flat whitu je příprava na led poměrně jednoduchá. Mléčné nápoje však mívají jedno společné: zapomeňme na našlehanou pěnu s krásným latte artem. Zatímco u klasického espressa dodáme do většího hrnečku pár kostkek ledu a připravíme na ně klasické espresso, u cappuccina (potažmo flat whitu se dvěma shoty espressa) se k ledu a shotům přidává také vychlazené mléko. Krémovost nápoje je samozřejmě pozměněna, ani klasický latte art na nápoj nevytvoříme, za to si můžeme pohrát s „rozvrstvením“. Hezkých oddělených vrstev docílíme tak, že do sklenice navršíme led, přidáme asi 150–200 ml mléka a shot espressa nalijeme pomalu na kostky ledu. Společně s brčkem, tak bude nápoj nejen osvěžující, ale i oku lahodící potěšení.

Další variantou může být snaha o vytvoření ledové mikropěny. Té docílíme tak, že při klasickém šlehání mléka přidáme kostku ledu. Výsledek sice nebude až tak krémový jak jej známe z klasické teplé varianty cappuccina a latte art s tím úplně neuděláte, ale zajímavou strukturu nápoji dodá. Následně již na led nalijeme espresso a opatrně vrstvíme vychlazené našlehané mléko.
Espresso tonic
Buď ho miluješ, nebo nenávidíš. I tak by se dal tento nápoj shrnout. Možná vás překvapí, že je jeho původ spojen se severskými zeměmi. Vymyšlen byl zhruba kolem roku 2007 ve Švédsku a od té doby se stal velmi oblíbeným letním nápojem po celém světě.
Jeho hlavní složky jsou prosté: led, tonic a espresso. Dnes již najdeme v nabídkách mnoho obměn, např. espresso tonic s růžovým tonikem. Citrusová chuť, kterou toniky často mají, skvěle dokresluje chuť vyváženého espressa. Konzistence nápoje může být lehce zvláštní i kvůli bublinkám, které občas komplikují manipulaci s nápojem a při usilovném míchání může snadno dojít k jeho vybublání. Jednotlivé vrstvy drinku jsou žádoucí při jeho podávání, při samotné konzumaci by však mělo dojít k jejich promíchání.
Tomuto nápoji (kvůli tonicu a obsahu chininu v něm) by se měly vyvarovat těhotné a kojící ženy, stejně tak děti.

Affogato
Je libo káva – nebo možná spíš kávový dezert? I tak bychom mohli popsat tuto italskou lahůdku. Led v ní sice přímo nenajdeme, ale osvěžení nám zde zdatně suplementuje kopeček zmrzliny. Affogato se skládá ze dvou surovin: z kopečku (často) vanilkové zmrzliny, který je přelitý shotem espressa. U této sladké odměny už zbývá jediná otázka: necháte ji rozpustit, nebo ji budete postupně ujídat lžičkou?
Cold brew, chilled brew, V60 na led – v tom by se jeden ztratil
Opouštíme nápoje, na jejichž přípravu potřebujeme shot/shoty espressa. Pokud si někdy doma filtrujete kávu, pravděpodobně budete mít na přípravu těchto nápojů veškeré vybavení.
Mezi nápoje, které se v této kategorii často pletou, patří cold brew a chilled brew. Začněme tím jednodušším. Chilled brew je klasicky připravená filtrovaná káva (v moccamasteru nebo třeba V60), která se nechá zchladnout a následně se uloží do lednice. Při podávání tak servírujeme vychlazený nápoj s pár kostkami ledu.
Další možností z řad ledových káv je tzv. cold drip. V kavárnách můžete potkat tzv. cold drip věže, které dokážou připravit větší objem kávy, navíc pomalé prokapávání přes led vypadá velmi esteticky. Správně pomletá káva, led, studená voda a čas, to jsou hlavní ingredience, které dokážou připravit skvělou ledovou kávu. Voda pak prokapává skrze namletou kávu do spodní nádoby. Alternativně se k tomuto dá využít AeroPress.
Cold brew také patří k filtrovaným kávám a jeho příprava probíhá za studena. Klíčovým pro přípravu nápoje je rovněž čas, pro jeho přípravu nepotřebujete speciální věž ani jiné vybavení. Cold brew si hravě zvládnete připravit také doma např. v zavařovačce.
Domácí cold brew zvládne každý a pro jeho přípravu budete potřebovat kávu, mlýnek, studenou vodu, váhu, dostatečně velkou nádobu a sítko. Zbytek kouzla za vás vykoná lednice a čas. Cold brew si doma připravuji s poměrem kávy 50 g na 300 ml vody. Kávu si nameleme poměrně nahrubo (podobně jako například na V60). Namletou kávu zalijeme studenou vodou a dáme do lednice. Louhovat kávu v lednici můžeme 12–24 hodin. Po uplynutí doby a docílení chuti, kterou od nápoje očekáváme, slijeme kávovou sedlinu přes sítko, případně přefiltrujeme přes namočený papírový filtr (nápoj tak bude čistější). Můžeme ihned podávat na led nebo skladovat v lednici.
Ledová káva a správný poměr ledu
Tou úplně nejjednodušší variantou, jak připravit doma rychle ledovou kávu je také samotné filtrovaní horkého nápoje na led. Může jít o V60 nebo třeba AeroPress. Zde bychom však neměli zapomínat, že chceme nápoj ochladit, ne ho rozředit. Proto je důležité přizpůsobit samotnou přípravu i recept.
Pokud bychom pouze připravili V60 klasickým receptem, jak jste zvyklí (např. 13 g kávy na 200 ml vody), a přidali navíc kostky ledu, které se v horké kávě rychle roztají, dojde k naředění celého nápoje. Postup je proto vhodné upravit: kávu nameleme lehce jemněji, než jsme zvyklí, a po propláchnutí filtru vylijeme z nádoby přebytečnou vodu. Do hrnečku navážíme asi 80 g ledu, následně již pokračujeme v klasické přípravě – kávu proléváme zbylými 120 ml horké vody. Tento poměr 3 : 2 vody a ledu by nám měl nápoj nejen ochladit, ale také by v něm měly zůstat i kostky ledu, které budou pomalu tát.

Vyšlehej to pořádně!
Krémovou konzistenci v ledových nápojích může zajistit také vzduch (nebo dusík). Vyšlehaná struktura vypadá velmi hezky ve skle a krémová chuť ve spojení s vychlazeným nápojem jistě potěší naše chuťové buňky.
Nitro coffee
Kávu nasycenou dusíkem si v domácím prostředí připravíme velmi těžko. Zde se vracíme k určité technologické vybavenosti, kterou pro přípravu tohoto nápoje potřebujeme. Inspirace pro tento kávový nápoj přišla z pivního průmyslu. Chuť kávy je zde ovlivněna a celá technologie má z kávy extrahovat více sladkých tónů. Nápoj se většinou připravuje stejně jako cold brew, po jeho vylouhování je navíc ještě obohacen právě o vehnaný dusík. Výsledkem je sladký, krémový nápoj plný drobných bublinek.
Aerocano
K dalším nápojům, u kterých budeme pro jejich přípravu potřebovat espresso, je také aerocano, tedy vyšlehané ledové americano. Připravené espresso se kombinuje se studenou vodou a ledem. Krémovou strukturu mu dodá tryska kávovaru, která do nápoje nažene požadovaný vzduch. Zároveň však nesmí dojít k jeho přehřívání, tryska totiž dokáže tekutinu ohřát velmi rychle. Podáváme opět do sklenice s kostkami ledu.

Shakerato
Podobnou přípravu požadujeme i v případě italského Shakerata. Tentokrát však pro našlehání využijeme šejkr. V šejkru smícháme espresso s kostkami ledu a cukrem, následným protřepáním vytvoříme pěnu a ideálně podáváme přecezením do koktejlové sklenice.
Frappé
Mezi klasické studené kávové nápoje neodmyslitelně patří také řecké frappé. Tento nápoj si jednoduše zvládnete vytvořit i doma – především z důvodu, že se připravuje z instantní kávy. V některých kavárnách se můžeme setkat i s variantou přípravy frappé z klasického shotu espressa, tato snaha o pozvednutí kvality nápoje je však vzhledem k tradici spíše na škodu.
A pokud se rozhodnete pro domácí přípravu, instantní kávu vyšlehejte v šejkru s kostkami ledu a cukrem do požadovaného objemu, kávu pak dolijete vodou nebo případně i mlékem. K tomuto známému nápoji dnes najdeme také mnoho variant, ať už jde o jeho dochucení sirupy nebo třeba zmrzlinou.
Který nápoj je vaším favoritem? Připravíte si ho raději doma nebo vyrazíte objevovat letní nabídku nejbližších kaváren? Ať tak nebo tak, ledovému osvěžení do parných letních dnů zdar!