Šampionka Brewers Cup a Latte Art ’25: rozhovor s Barborou Mařákovou

Co kdybych vám řekl, že někdo v prvním roce soutěžení vyhrál ne jednu, ale rovnou dvě tuzemské kávové soutěže. Že by rozhovor s takovou osobou mohl být inspirativní a zajímavý – no tak ten vám právě s Barborou Mařákovou přinášíme.
Bára Mařáková Brewers Cup

Bára vyhrála v Brewers Cupu a Latte Artu a tohle je již druhý rozhovor s jedním z našich letošních tuzemských mistrů ve své kategorii. Nabízí se tedy, že i v tomhle s Bárou vám prvně osvětlíme o co v jednotlivých soutěžích jde a poté se budeme věnovat samotnému rozhovoru.

Brewers Cup

je soutěžní disciplína v přípravě filtrované kávy. Soutěž má dvě kola, tzv. open service a compulsory round. Open Service je část, kterou divák nejčastěji vidí – doprovází ji prezentace a samotná příprava vyšperkovaného receptu s vlastní vybranou kávou pro tři senzorické porotce. Tahle prezentace musí být informačně relevantní a bohatá, nejčastěji se mluví přímo o kávě, jak byla pražena, odkud pochází a jak byla zpracována – zkrátka technické údaje; soutěžící také musí popsat chuťový profil své kávy, který pak porotci hodnotí, a to vše je limitováno časem 10 minut.

Kolo Compulsory je ve zkratce o tom připravit co nejlepší kávu pomocí svého překapávače a svých zkušeností při použití veškerého dalšího vybavení ze strany organizátorů – soutěžící se tedy musí připravit na použití jednotného mlýnku, vody a hlavně kávy. 

Latte Art

hostí ty nejlepší kreslíře do kávy. Tato soutěž spočívá v perfektním namalování tří vlastně vybraných složitých designů pro dva porotce. Hodnotí se originalita, preciznost, prezentace, provedení a shoda s předlohou. Dva ze tří designů jsou většinou malované technikou free pour, tedy lití mléka přímo z konvičky a třetí bývá designer latte, což využívá prvky barev a speciální špejle pro dodělání detailů. 

Teď už se vrhněme na rozhovor.


Bára servíruje svoji kávu Chadu Wangovi (Brewers Cup vítěz 2017)
Zdroj: Bára Mařáková

Tadeáš: Ahoj Barboro, jsi na soutěžní kávové scéně celkem nová (za to máš za sebou již skvělé úspěchy) – mohla bys nám v krátkosti představit svoji cestu ke kávě?

Bára: Čauky, klidně mi říkej Baru. A přesně jak říkáš, jsem opravdu nová jak na soutěžní, tak i na té české kávové scéně. Letos to je můj první rok soutěžení a zadařilo se mi až nadmíru dobře. Nicméně v kávě jsem už nějaký ten pátek – 5 let jsem pracovala na Maltě a teď se zrovna nacházím v Curychu v Mame.

T: Minulý měsíc si byla v Jakartě na světovém šampionátu v přípravě filtrované kávy (World Brewers Cup) – jaké máš z toho pocity?

B: Vrátila jsem se vlastně teprve před pár týdny (byla jsem po soutěži ještě na dovči) a stále zpracovávám zážitky. Už teď se nemůžu dočkat být znovu v Asii – bylo to skvělý! I když Jakarta je asi nejnudnější město na světě, no ale potom jsme se přesunuli o kousek dál na ostrov a to byl opravdu ráj!

T: Jak jsi dopadla?

B: Soutěžících bylo 51, což je opravdu hodně a já jsem byla první! …no v druhé polovině celkového počtu, takže 26. místo haha. Jsem ale s umístěním spokojená, když vezmu v potaz, že opravdu soutěžím první rok. A na zkušenosti se to ani přepočítat nedá, těch jsem nabrala opravdu nespočet.

T: Popsala bys nám svoji soutěžní kávu? Jak probíhal její výběr?

B: Vlastně mi ta káva spadla trochu do rukou. Máme v Mame, kde pracuji, menu káv na soutěžní úrovni, které připravujeme pro zákazníky, kteří mají trochu mlsnější jazýček. A ty střídáme v nabídce každý týden, takže mám možnost takhle skvělých káv ochutnat docela hodně. Já se asi 8 měsíců zpět zamilovala do White Honey Geishy z El Placer farmy, která patří známému producentovi Sebastiánu Ramirézovi. Tahle káva je velmi sladká po meruňkách, v chuti earl grey, bílé květy a trocha pomeranče.

T: Měla jsi v rámci své prezentace ambice předat nějakou myšlenku? Mohla by ses o ni s námi podělit?

B: Když jsem v rámci přípravy sledovala videa ze světové stage, tak jsem začala přemýšlet, co udělá ten největší rozdíl, když všichni soutěžící mají už to nejlepší kafe, technologie nebo mlýnky. Na základě toho jsem chtěla zakomponovat napojení na přítomný moment, kde se čas zastaví a jsi to jen ty (v mém přípravě porotce) a tvoje káva. Uvědomila jsem si, že v takovém rozpoložení (trochu v takovém zenu) si vychutnáváme kávu nejlépe.

T: Jak vypadala tvá příprava na tento šampionát? Měla jsi nějaký přísný každodenní rytmus?

B: Veškerý můj volný čas bylo kafe. Pracovala jsem normálně na směnách u nás v kavárně, takže jediná možnost tréninku byl můj volný čas po směnách. Hned co jsem skončila směnu – šup na pražírnu, kde jsem trénovala. Když jsem měla den volna – šup na pražírnu.

T: Máš zkušenost z první ruky z obrovského světového šampionátu – jak hodnotíš logistiku a organizaci z pohledu soutěžícího? (backstage, dodržení časů, atd.) Jsou některé kvality, které ti na tom českém Brewers chybí?

B: Organizace svěťáku byla skvělá. Skvělý lidi v backstagi a kolem všech soutěžních štací, kteří ví, co dělají a svým bytím tě uklidní. Jsou si moc dobře vědomi, že jsou soutěžící pod obrovským stresem a tlakem a umí to bravurně zvládnout. Byli to takový naši utěšitelé, kteří nás vedli za ruku, když jsme byli opravdu mimo. A jestli mi něco chybí na českém? Hm.. teď ze mě bude mluvit Švýcar (haha), ale mám ráda, když nám jsou informace poskytnuty zavčas. Nicméně věřím tomu, že Kristián dělá své maximum.

Bára během své prezentace
Zdroj: Bára Mařáková

T: Jak bys hodnotila kávovou scénu v Indonésii oproti té české?

B: To je těžká otázka, ale hlavně kvůli tomu, že českou neznám skoro vůbec (jsem přeci jen ve Švýcarsku většinu mojí kávové kariéry) a tu indonéskou jsem mohla ochutnat jen velmi krátce. Co jsem si ale mohla všimnout je to, že robusta frčí v Indonésii opravdu hodně a lidé ji mají rádi. Připravují si ji podobně jako my našeho Turka. 

T: Na svém Instagramu jsi sdílela, že jsi měla tu čest připravovat kávu pro Testu Kasuyu – jaká byla tahle zkušenost? Byla jsi nervózní?

B: Byla jsem neuvěřitelně nervózní! Dokonce víc než na stagi haha. Emi mi říkala, že přivede speciálního hosta, ale nikdy by mě nenapadla taková legenda jako Tetsu. Když po přípravě ochutnat moje kafe, tak řekl „oishi“, což jsem v té době nevěděla, co to znamená a spíš jsem byla ještě nervóznější. Prý to ale v japonštině znamená „chutný“ – díky bohu.

T: Mohla bys se s námi podělit o něco, co ses v průběhu světového šampionátu Brewers naučila? Je nějaká soutěžní prezentace, na kterou by se čtenáři měli určitě podívat?

B: Moc se mi líbila prezentace, která se nakonec umístila čtvrtá – stojí za ní Elysia Tan. Carlos, který se umístil třetí, má zase skvělou energii a ráda vzpomínám na Bayu Prawiro, vedle kterého jsem měla možnost trénovat, ten se zase umístil druhý. Potvrdila jsem si, že to je obrovská mentální challenge, kde je důležité mít skvělé „listeners“ okolo sebe. A co mě soutěž naučila? Hlavně to, že logistika takového výletu je velmi náročná. Není sranda přepravit veškeré vybavení, kávu a tým na druhý konec světa.

T: Letos jsi vzala soutěžení opravdu pořádně a vyhrála jsi i šampionát v Latte Artu – jak se ti podařilo vyhrát dvě soutěže v tvém prvním roce soutěžení?

B: Haha, to je dobrá otázka a sama se ptám sebe na to samé – moc tomu ještě nedokážu uvěřit. V latte artu mi hrálo do karet to, že vlastně jaká mašina se nám dostane pod ruce – jak se ovládá, jaké kafe bude na mlýnku nebo jaké šálky dostaneme jsme se dozvěděli týden předem. Takže mé jednoduché obrázky mohly zářit a cítila jsem se s nimi sebevědomě. Prezentovala jsem takové obrázky, které dělám v kavárně pro zákazníky, abych jim vykouzlila úsměv na rtech. 🙂

Pusťte si Báry prezentaci
Zdroj: YouTube

T: Svěťák v Brewers máš již za sebou, Latte Art tě čeká – jak teď bude vypadat tvá příprava?

B: Když jsem vyhrála i druhou soutěž (latte art), musela jsem se podívat do očí a být k sobě upřímná – mám větší šanci v Brewers než v Latte artu. Takže jsem se věnovala výhradně Brewers od začátku roku do konce května. Po Brewers a dovči se věnuju plně Latte Artu a věřím, že to doženu.

T: Co máš na latte artu nejraději? A co máš na kávě obecně nejraději?

B: Latte art mě baví, protože baví ostatní a je to takový „ice-breaker“ s novými hosty. To je na tom to nejlepší – úsměvy zákazníků. A na kávě mám obecně nejraději něco, co bych označila jako „energy exchange“. Takové ty krátké interakce, které sice nenesou moc hodnoty, ale vlastně nese spoustu vzájemné energie a inspirace (což má pro mě obrovskou hodnotu). Nikdy nezapomenu na studii: „Chatting with your barista will make you happier“ od Business Insider.

T: Díky moc za sdílení tvých zkušeností – měj se hezky a držíme palce u Latte Artu.

B: Moc děkuji za tuto tvoji iniciativu, Tadeáši! Moc milé. Děkuji a vidíme se!


Bára nás bude reprezentovat na světovém šampionátu v Latte Artu v Ženevě mezi dny 26.-28. června. My u toho budeme a budeme vás informovat o průběhu, tak nás nezapomeňte sledovat na Instagramu.

Zdroj náhledového obrázku: Bára Mařáková

Sdílejte

To nejlepší ze světa kávy jednou za měsíc do mailu? Přihlaste se k odběru!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.