Káva jako pohlcovač pachů a přírodní osvěžovač
Kávová sedlina má výjimečnou schopnost absorbovat nepříjemné pachy. Jak na to? Usušenou kávovou sedlinu vložte do misek a umístěte je všude, kde ucítíte zápach – například do lednice, mrazáku, botníku nebo auta. Tam všude pomůže neutralizovat pachy od jídla, obuvi či cigaret. Stejně tak můžete využít kávovou sedlinu v misce jako pohlcovač pachů na záchodě. Další variantou je, že sedlinou naplníte látkový pytlík a ten pověsit do skříně, šuplíku nebo i vložit například do sportovní tašky.
Jistě oceníte i kuchaři velmi vítanou schopnost kávy, a to odstranit nepříjemný zápach z rukou po krájení cibule, česneku nebo ryb. Jak na to? Vezměte si do rukou hrst kávové sedliny, důkladně ji promněte a opláchněte.
Káva jako přírodní drátěnka
Kávová sedlina se díky jemné zrnitosti hodí jako přírodní náhrada chemických čisticích prostředků. Sedlina má přirozeně abrazivní schopnosti, a proto ji můžete využít jako „písek“ na očištění připálených hrnců, pánví i mastných povrchů v troubě či grilu. Jak na to? Naneste sedlinu na houbičku nebo hadřík, jemně povrch vydrhněte a nakonec opláchněte. Kávová sedlina je k povrchům šetrnější než běžná drátěnka, přitom efektivně odstraňuje mastnotu a usazeniny. Pozor však na citlivé povrchy, jako jsou teflon či keramika, které by se mohly poškrábat.

Káva jako čistič mikrovlnky
Kávová sedlina může pomoci vyčistit i mikrovlnnou troubu. Jak na to? Smíchejte dvě lžičky sedliny s půl hrnkem vody, směs vložte do mikrovlnky a ohřívejte asi minutu. Pára uvolní usazeniny, které stačí setřít hadříkem.
Káva jako všestranný pomocník v kuchyni
Zrna i sedlina kávy nabízejí v kuchyni různorodé možnosti. Kávová sedlina se například využívá k barvení domácích těstovin, vajec nebo látkových ubrousků. Zrna kávy se mohou použít do marinády na maso a v některých receptech se dokonce používá pro zvýraznění chuti čokolády či karamelu.
Káva na zahradě a pro pokojové rostliny
Milovníci pokojových rostlin a zahradníci využívají sedlinu do posledního drobku! Obsahuje totiž množství dusíku, minerálů a stopových prvků, které prospívají kompostu i kyselomilným rostlinám (azalky, hortenzie, borůvky). Jak na to? Stačí přidat sušenou sedlinu do substrátu nebo kompostu, případně ji rozsypat kolem rostlin. Tím můžete zároveň zabránit útoku škůdců, jako jsou slimáci či mravenci – silné aroma kávy jim nevoní. Jak na hnojení kávovou sedlinou jsem pro vás sepsala v tomto článku.
Káva jako součást kreativních projektů
Díky kávě i kávové sedlině vzniklo již mnoho kreativních projektů. Využívá se na barvení látek či papírů, aby získaly starobylý vzhled. S kávou můžete vytvářet krásně kávově zbarvené malby. Kávová zrna i sedlinu lze využít i při výrobě svíček či mýdel. A pokud máte poškrábaný tmavý dřevěný nábytek, vyzkoušejte drobné rýhy zamaskovat kávovou sedlinou smíchanou s trochou vody – zabarvená tekutina zatmaví škrábance.

Postupy a recepty:
Pohlcovač zápachu
Co budete potřebovat?
- kávovou sedlinu
- látkový pytlíček (případně čistou ponožku)
Postup:
- Kávovou sedlinu nechte dobře proschnout – nejlépe rozprostřením na papíře.
- Již suchou kávovou sedlinu vložte do látkového pytlíčku a uzavřete.
- Naplněný pytlíček umístěte do ledničky, botníku či auta a obměňujte jej každé dva až tři týdny.
Čisticí pasta
Co budete potřebovat?
- 2 lžíce usušené kávové sedliny
- 1 lžíce jedlé sody
- pár kapek vody
Postup:
- Smíchejte všechny ingredience v hustou pastu.
- Použijte pastu na drhnutí silně znečištěných povrchů

Kávovou sedlinou můžete doma ušetřit peníze a v závěru i přírodu. Díky své rozmanitosti využití se stává udržitelným pomocníkem, kterého oceníte v každodenním životě. Od úklidu a pohlcování pachů přes péči o rostliny až po různé kreativní projekty.