uvodni_upr

Domácí kávové zmrzliny, které stojí za to vyzkoušet

Znáte to. Venku horko, uvnitř horko. To k létu neodmyslitelně patří, stejně tak i ledová káva a zmrzliny. A co to spojit a připravit si domácí kávovou zmrzlinu? Nejenže vás taková zmrzlina povzbudí, ale také potěší váš mlsný jazýček. Máme pro vás tři recepty na zmrzliny, které si zamiluje každý kávomilec. Pojďme na to! ↓

Smetanová zmrzlina z Cold Brew

Jste fanoušci smetanových krémových zmrzlin? Pak byl tento recept stvořen přímo pro vás. 

Co budete potřebovat? 

120 ml mléka

120 ml 33% smetany

¼ hrnku cukru krystal

1 vajíčko 

80 g kávy

½ kávové lžičky vanilkového extraktu 

Jaký je postup? 

  1. Prvně rozdrťte nebo rozemelte nahrubo kávová zrnka. Následně smíchejte smetanu a kávová zrnka dohromady, zakryjete směs víčkem a vložíte do lednice na 24 hodin. Doporučujeme tuto směs občas promíchat. 
  2. Jakmile uplyne 24 hodin, směs přeceďte přes sítko a vložte zpět do lednice.
  3. Poté nalejte mléko do hrnce a přiveďte ho k varu. Dále už směs nevařte. 
  4. Smíchejte žloutky s cukrem a vyšlehejte je v ohnivzdorné misce. Do směsi pomalu přilejte horké mléko. 
  5. Do směsi mléka, vejce a cukru přidejte vanilkový extrakt a opět tuto směs vařte za stálého míchání na středním ohni přibližně 5-10 minut do té doby, než směs zhoustne.
  6. Mléko nechte po 10 minutách vychladnouta poté vmíchejte kávový krém. 
  7. A je téměř hotovo! Teď stačí pouze vložit směs do mrazáku a pár hodin počkat na výsledek. 

Kávová zmrzlina na tyčce 

Pokud vám smetanová zmrzka nic neříká, nebo nemáte mnoho času, můžete si připravit její jednodušší alternativu. 

Co budete potřebovat?

300 ml Cold Brew

300 ml plnotučného mléka

½ kávové lžičky vanilkového extraktu (můžete vynechat) 

½ tabulky mléčné čokolády (můžete vynechat) 

cukr dle chuti

formičky na zmrzlinu 

Jak na to? 

  1. Smíchejte plnotučné mléko a kávu (popř. i cukr).
  2. Obsah vlijte do formiček.
  3. Formy nechte přes noc v mrazáku a tralalá! Ráno si už můžete dát zmrzku, klidně i na snídani. 

Zmrzlina z tahini a kávy

Napadlo vás někdy, že kombinace kávy a tahini nemusí být vůbec špatná, ba naopak velmi exotická a zároveň chutná? Zkuste si sami doma připravit zmrzlinu právě z těchto ingrediencí ↓

Co budete potřebovat?

480 ml smetany na šlehání 

7 g kávy

400 g kondenzovaného mléka

1 čajová lžička extra jemné mleté ​​kávy

60 g tahini pasty

1 espresso, pokud preferujete intenzivnější kávovou chuť 

Jak na to? 

  1. 150 ml smetany nalijte do hrnce společně s kávovými zrnky. Pomalu tuto směs ohřívejte na nižším stupni.  
  2. Mezitím si do misky připravte druhou směs z kondenzovaného mléka, tahini a jemně mleté kávy, kterou následně vložte na pár minut do lednice. 
  3. Jakmile se smetana začne odpařovat, je na čase sundat hrnec ze sporáku. Teď musíte jen počkat, až směs vychladne. 
  4. Sítkem oddělte ze smetanové směsi kávová zrnka a přidejte je do misky s tahini, jemně mletou kávou a kondenzovaným mlékem. 
  5. Zbylých 330 ml smetany vyšlehejte a přidejte opět do směsi s tahini, jemně mletou kávou, kondenzovaným mlékem a vychladlou smetanovou směsí.  
  6. Opatrně všechny složky promíchejte.
  7. Za 5-8 hodin můžete zmrzlinu podávat! 
Foto: https://www.baristainstitute.com/

Dobrou chuť 😉 

Sdílejte

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email