Smetanová zmrzlina z Cold Brew
Jste fanoušci smetanových krémových zmrzlin? Pak byl tento recept stvořen přímo pro vás.
Co budete potřebovat?
120 ml mléka
120 ml 33% smetany
¼ hrnku cukru krystal
1 vajíčko
80 g kávy
½ kávové lžičky vanilkového extraktu
Jaký je postup?
- Prvně rozdrťte nebo rozemelte nahrubo kávová zrnka. Následně smíchejte smetanu a kávová zrnka dohromady, zakryjte směs víčkem a vložte ji do lednice na 24 hodin. Doporučujeme tuto směs občas promíchat.
- Jakmile uplyne 24 hodin, směs přeceďte přes sítko a vložte zpět do lednice.
- Poté nalejte mléko do hrnce a přiveďte ho k varu. Dále už směs nevařte.
- Smíchejte žloutky s cukrem a vyšlehejte je v ohnivzdorné misce. Do směsi pomalu přilejte horké mléko.
- Do směsi mléka, vejce a cukru přidejte vanilkový extrakt a opět tuto směs vařte za stálého míchání na středním ohni přibližně 5-10 minut do té doby, než směs zhoustne.
- Mléko nechte po 10 minutách vychladnouta poté vmíchejte kávový krém.
- A je téměř hotovo! Teď stačí pouze vložit směs do mrazáku a pár hodin počkat na výsledek.
Kávová zmrzlina na tyčce
Pokud vám smetanová zmrzka nic neříká, nebo nemáte mnoho času, můžete si připravit její jednodušší alternativu.
Co budete potřebovat?
300 ml Cold Brew
300 ml plnotučného mléka
½ kávové lžičky vanilkového extraktu (můžete vynechat)
½ tabulky mléčné čokolády (můžete vynechat)
cukr dle chuti
formičky na zmrzlinu
Jak na to?
- Smíchejte plnotučné mléko a kávu (popř. i cukr).
- Obsah vlijte do formiček.
- Formy nechte přes noc v mrazáku a tralalá! Ráno si už můžete dát zmrzku, klidně i na snídani.
Zmrzlina z tahini a kávy
Napadlo vás někdy, že kombinace kávy a tahini nemusí být vůbec špatná, ba naopak velmi exotická a zároveň chutná? Zkuste si sami doma připravit zmrzlinu právě z těchto ingrediencí ↓
Co budete potřebovat?
480 ml smetany na šlehání
7 g kávy
400 g kondenzovaného mléka
1 čajová lžička extra jemné mleté kávy
60 g tahini pasty
1 espresso, pokud preferujete intenzivnější kávovou chuť
Jak na to?
- 150 ml smetany nalijte do hrnce společně s kávovými zrnky. Pomalu tuto směs ohřívejte na nižším stupni.
- Mezitím si do misky připravte druhou směs z kondenzovaného mléka, tahini a jemně mleté kávy, kterou následně vložte na pár minut do lednice.
- Jakmile se smetana začne odpařovat, je na čase sundat hrnec ze sporáku. Teď musíte jen počkat, až směs vychladne.
- Sítkem oddělte ze smetanové směsi kávová zrnka a přidejte je do misky s tahini, jemně mletou kávou a kondenzovaným mlékem.
- Zbylých 330 ml smetany vyšlehejte a přidejte opět do směsi s tahini, jemně mletou kávou, kondenzovaným mlékem a vychladlou smetanovou směsí.
- Opatrně všechny složky promíchejte.
- Za 5-8 hodin můžete zmrzlinu podávat!
Dobrou chuť 😉