imckavaspojuje

Týden kávy 2022 je za námi 

První říjnový víkend v Brně opět patřil kávě. Od 1. do 7. října jste mohli navštívit tradiční Týden kávy, který v letošním roce proběhl již podvanácté. Pokud jste se nezvládli zúčastnit, nezoufejte. Brzy si pustíte záznamy z workshopů online z pohodlí domova. A jaký vlastně letošní ročník byl?

Celý článek »
imckavaspojuje

Domácí kávové zmrzliny, které stojí za to vyzkoušet

Znáte to. Venku horko, uvnitř horko. To k létu neodmyslitelně patří, stejně tak i ledová káva a zmrzliny. A co to spojit a připravit si domácí kávovou zmrzlinu? Nejenže vás taková zmrzlina povzbudí, ale také potěší váš mlsný jazýček.
Máme pro vás tři recepty na zmrzliny, které si zamiluje každý kávomilec. Pojďme na to! ↓

Celý článek »
imckavaspojuje

Kávový lógr nad zlato aneb jak zpracovat organický odpad z kávy

Recyklace, upcyklace a downcyklace. „Cyklace“ je součástí dnešní doby. Snaha o ochranu životního prostředí nás nutí se čím dál tím víc se zamýšlet nad tím, jakým způsobem s použitými surovinami nakládat. Na celém světě se každý den vypije více než 2,25 miliardy šálků kávy. Jakým způsobem sedlina skončí? Až v 90 % na skládce smíchaná s dalším odpadem.

Celý článek »
imckavaspojuje

Káva dělá lidi šťastnými. O tom žádná. Je to droga.

Kávový maniak. Za tímto pseudonymem se skrývá Martin. Zdravotnický záchranář, který miluje kávu a tuto vášeň chce předávat dál. Ve volném čase je degustátorem a baristou v pražírně Kopi Luwak v Brně a píše blog, ve kterém recenzuje kavárny a pražírny. A protože Káva Spojuje, rozhodli jsme se vám Martina představit.

Celý článek »
imckavaspojuje

Vánoční kávové inspirace

Vánoce už klepou na dveře a vy stále nemáte všechny vánoční dárky? Máme pro Vás několik vánočních tipů, jak potěšit všechny kávomilce! Ale neváhejte dlouho, ať vám stihnou pod stromeček dorazit. Tak jdeme na to!

Celý článek »
imckavaspojuje

Kávové trhy v proměnách času

Říjen v plném proudu, obvykle ten nejvoňavější kavárenský čas, kdy se i leckterý volnočasový kávomil uchyluje s prací, schůzkami, ale třeba i jen s notesem či knihou do tepla kaváren. Letos je tomu však jinak. Tak či tak, 1. října jsme oslavili Mezinárodní den kávy, mnozí z nás již podesáté. Už od září se sklízí káva severně od rovníku a ti znalejší očekávají, s čím novým příjdou oblíbené pražírny, ať tuzemské či zahraniční.

Celý článek »
imckavaspojuje

Turecká káva: český mýtus vs. džezva

Džezva, Ibrik, Cezve. A spousta dalších názvů pro jeden druh kávy. Připravované v měděné konvičce, podáváné s hromadou cukru a ještě něčím sladkým. Já zůstanu u jména džezva. Údajně se tímto způsobem připraví až 70 procent světové sklizně kávy – když se koukneme na mapu světa, možná je to i pravda. Přece jen, kde všude na světě mají možnost připojit kávovar, mlýnek a připravit super espresso?

Celý článek »
imckavaspojuje

Týden kávy slaví 10 let a mění se na Káva Spojuje

Letošní ročník Týdne kávy bude výjimečný, a to z několika důvodů. Festival oslaví jubileum od prvního otevření kávových trhů a týdne plných přednášek. Je to přesně 10 let od vzniku prvního kávového festivalu v České republice. Během této doby se do festivalu zapojila stovka kaváren i pražíren, proběhlo přes 1 000 přednášek, workshopů a jiných kávových událostí. Při té příležitosti jsme si pro vás nachystali několik velkých změn, které posunou festival ještě dál.

Celý článek »