Ač to bylo do poslední chvíle dost napínavé, podařilo se také letos uspořádat Trhy kávy v Brně. Snad jasnozřivost, předtucha nebo jen souhra okolností zapříčinily, že se Trhy kávy letos konaly opět venku, tentokrát tzv. u Jošta na Moravském náměstí. S ohledem na aktuální situaci s dostatečnými rozestupy, rouškami a dezinfekcí a pouze s bezkontaktní platbou přes zakoupený a nabitý čip. I přes chladnější pátek, větrnou sobotu, vyšlo v neděli slunce a ti, kteří opravdu chtěli, si mohli užít opravdu krásné a pestré, kávou provoněné, Trhy kávy. Sama jsem si je užila ohromně a smekám před novým organizačním týmem, který akci profesionálně zajistil i v tomto divném a náročném čase.
Dovolím si citovat a svou citací také odkázat na článek na blogu Žlutého zákazníka ty, které zajímá snad více, co se nabízených káv i zastoupených pražíren na letošních Trzích týče. Já takto do hloubky rozhodně nepůjdu, ani jsem neochutnala kávu od všech pražíren, každopádně je myslím dobré dát si letošek do souvislostí. ” Není to dobrá doba (nejen) pro svátky kofeinové kultury. Poté, co bylo varšavské vydání Coffee Worldu odsunuto na podzim a následně definitivně zrušeno, přišly i tuzemské skreče. Jako první se ohlásil ostravský Barista Cup 2020 a o pouhé dva dny později následoval Prague Coffee Festival.” Je tedy jasné, že se situace dotkla i nejdéle fungující kávové přehlídky, která letos rebrandovala na akci s názvem Káva spojuje, nicméně díky uspořádání venku a správnému načasování se opatření v danou chvíli akce dotkly vlastně minimálně a stejně tak, jako na náměstí Svobody probíhaly slavnosti vína, na Moraváku jely kávové slavnosti myslím naplno dle očekávání.
Upřímně mě proto zarazilo množství negativních online reakcí, které se dotýkaly jen jediného, a to jediného možného způsobu platby formou bezkontaktního čipu. Sama důvodům tohoto kroku rozumím a není mou snahou zde sáhodlouze vysvětlovat, proč si myslím, že to nebylo rozhodně špatné řešení. Myslím, že fungovalo, jak mělo, sama jsem u registrace nečekala vůbec dlouho (jinde se stávají fronty na vstupenky a bývá to horší). Vlastně jsem byla ráda, že má pořadatel jakýsi přehled o počtu návštěvníků, zbylé peníze z čipu jsem dostala během pár dní zpět na účet a za dvacku za náramek mám upomínku na akci, kterou snad budu moci využít i za rok… ale proč to píšu.
Tato vlna mě vedla k tomu ohlédnout se za předchozími ročníky. Vždy byly nějaké připomínky. Ty letošní mi velmi připomněly rok 2015, kdy jsme Trhy udělali v Adam Gallery a sklidili jsme stejné hojné online negativní reakce za to, že se návštěvníci na Trhy mohli dostat jen se zakoupenou vstupenkou (v jejíž ceně byla pak již neomezená konzumace).
Fotografie z předchozích ročníků si můžete prohlédnout zde:
2012 Galerie Vaňkovka – bez trhů v dnešní podobě
2013 nádvoří Místodržitelského paláce
2014 Tržnice na Zelném trhu před rekonstrukcí
2018 bez trhů
Zpětně mám pocit, že po celé ty roky málo artikulujeme, proč a pro koho ty Trhy vlastně děláme. Proto mám na srdci hlavně jednu věc. Trhy kávy jsou, a myslím, že vždy byly, akcí pro ty, kteří se chtějí do kávy ponořit hlouběji. Zpomalit, vychutnat si (i přes možný paradox, že je káva povzbudivým nápojem). Trhy kávy rozhodně nejsou náhodným shlukem stánků s kávou to go, kterou chytnete, než běžíte na schůzku či do práce. Také proto se konají již roky o víkendu, abyste na ně měli více času, abyste si mohli dopřát dopolední sérii degustací, zašli si na oběd a po něm si užili další kávu třeba při sladkém dezertu. A naprosto nejlepší je rozdělit si degustace do všech probíhajících dní.
Gratuluji všem, kteří tohle pochopili a přesně tak Trhy kávy vychutnávají, protože jak se zdá, na delší dobu byly poslední kávovou akcí, kde jsme se mohli potkat na jednom místě jak se svými přáteli, kolegy, známými, ale hlavně s pražiči, baristy a další kávomily.
Pevně věřím, že není všem dnům konec a že se za rok zase setkáme. Podporujte v této době své oblíbené kavárny i pražírny, kupujte si kávu domů i s sebou a nenechte je padnout, pokud si přejete mít zase možnost u kávy hezky v teple posedět.
Kačka Eichi Bilíková
zakladatelka Týdne kávy a bývalá koordinátorka